Доповідь Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія на річних зборах Київської єпархії

ДОПОВІДЬ
керуючого Київською єпархією Української Православної Церкви
Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія
на річних Єпархіальних зборах

28 грудня 2015 р., Трапезний храм Києво-Печерської Лаври

Ваші Високопреосвященства, Преосвященства,
всечесні отці, матушки ігумені,
шановні брати і сестри!

Маю приємну нагоду вітати вас у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври на щорічних Єпархіальних зборах Київської єпархії. Відповідно до Статуту про управління Української Православної Церкви (розділ VII Б), Єпархіальні збори на чолі з єпархіальним архієреєм є вищим органом управління єпархією. До складу Єпархіальних зборів входять представники кліру, чернецтва та мирян, які проживають на території єпархії.

Саме у такому складі і форматі, ми вже другий раз збираємось для обговорення та вирішення назрілих проблем церковного життя Київської єпархії, а також підбиття підсумків року, що минає.

На сьогоднішньому зібранні присутні 748 осіб. Серед яких:
– вікарних архієреїв Київської Митрополії – 12;
– Ректор Київської духовної академії і семінарії;
– намісників ставропігійних чоловічих монастирів – 1;
– ігуменій ставропігійних жіночих монастирів – 3;
– намісників чоловічих монастирів – 3;
– ігуменій жіночих монастирів – 4;
– кліриків єпархії – 698;
– мирян єпархії – 26.

А тому, зважаючи на кількість присутніх осіб – учасників зборів, можна констатувати, що для ухвалення рішень Єпархіальних зборів кворум є.

Київська єпархія є однією з найбільших єпархій Української Православної Церкви ітериторіально охоплює місто Київ та 7 районів Київської області: Обухівський, Васильківський, Фастівський, Макарівський, Бородянський, Києво-Святошинський та Іванківський.

Керуючому єпархією, яким, відповідно до Статуту про управління Української Православної Церкви, є Митрополит Київський і всієї України, в управлінні єпархією допомагають 14 вікарних архієреїв, серед яких 6 є керуючими вікаріатствами – трьома міськими (Північне київське; Південне київське; Східне київське) і трьома обласними (Бородянське; Макарівське; Обухівське).

Парафії єпархії розділені на 33благочиння: 15 в м. Києві(Оболонське, Подільське, Перше Шевченківське, Друге Шевченківське та Кладовищенське; Голосіївське, Друге лікарняне, Печерське, Святошинське та Солом’янське; Перше Дарницьке, Друге Дарницьке, Деснянське, Дніпровське, Перше лікарняне); 17 в області (Перше Бородянське, Друге Бородянське, Іванківське та Поліське; Бишівське, Білогородське, Боярське, Бучанське, Вишневське, Ірпінське та Макарівське; Васильківське, Гребінківське, Калинівське, Обухівське, Українське, Фастівське).

Монастирі Київської єпархії об’єднанні в Монастирське благочиння, в якому благочинним є вікарій Київської Митрополії єпископ Фастівський Даміан.

В Київській єпархії функціонує 22 монастирі: 13 чоловічих (в тому числі Києво-Печерська Лавра)та 9 жіночих. Крім того, в підпорядкуванні Митрополита Київського і всієї України знаходиться 9 ставропігійних монастирів УПЦ (серед яких Успенська Почаївська Лавра, 3 чоловічих і 5 жіночих).У 2015 році рішеннями Священного Синодув єпархії було утворено жіночий монастир на честь ікони Божої Матері «Услишательниця» в с. Фасова Макарівськогорайону, а також ліквідована ставропігія жіночого монастиря на честь святої великомучениці Варвари в м. Кагарлик Київської області, який переданий в канонічне підпорядкування керуючому Білоцерківською єпархією.

Станом на 28 грудня 2015 року в Київській єпархії діє 391 парафія (163 в м. Києві і 228 в області). За рік, що минає, кількість парафій збільшилась на 3.

Впродовж року керуючим Київською єпархією та вікарними архієреями було звершено 24 священицькі та 37 дияконських хіротоній.

У клір Київської єпархії прийнято 12 священнослужителів з інших єпархій УПЦ (Сєвєродонецької, Горлівської, Волинської, Черкаської, Мукачівської, Луганської, Чернігівської, Бориспільської, Вознесенської, Тульчинської, Ровеньківської); 24 клірики почислені за штат, 7 з них без права переходу в інші єпархії. Один клірик заборонений у священнослужінні. 7 кліриків Київської єпархіїза звітний період померло.

Таким чином, на кінець 2015 року на парафіях та в монастирях Київської єпархії несуть пастирське служіння 707 кліриків:

в м. Києві – 448 (379 священики та 69 дияконів);
в області – 259 (234 священики та 25 дияконів).

Загальне число кліриків єпархії збільшилось на 41 особу.

У монастирях, в тому числі і ставропігійних, несуть чернечий послух 939 осіб: 398 у чоловічих та 541 у жіночих.

Незважаючи на всі складності у сучасному суспільстві, церковне життя продовжує розвиватись. За звітний період в єпархії освячено 11 храмів:

1) 13 грудня 2014 р. – храм на честь Богоявлення парафії Різдва Христового Першого дарницького благочиння;
2) 4 квітня – південний приділ Успенського собору на честь святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова;
3) 2 травня – храм на честь блаженної Матрони Московської Деснянського благочиння;
4) 21 червня – храм на честь ікони Божої Матері «Софії, Премудрості Божої» Вишнівськогоблагочиння;
5) 28 червня –храм на честь святителя Климента Римського Бишівськогоблагочиння;
6) 15 жовтня – храм на честь святителя Луки Кримського Першого бородянського благочиння;
7) 15 жовтня – каплиця-купальня на честь ікони Божої Матері «Живоносне джерело» Першого бородянського благочиння;
8) 1 листопада – храм Воскресіння Христового Дніпровського благочиння;
9) 9 листопада – храм на честь Святої Трійці Солом’янського благочиння;
10) 19 листопада – храм на честь Преображення Господнього у селі Ходосівка;
11) 22 листопада – храм на честь Зимненської ікони Божої Матері парафії на честь великомученика і цілителя Пантелеімона Дніпровського благочиння.

Також освячено 3 місця під будівництво нових храмів:
1) 29 січня – храму на честь преподобномучениці Єлизавети скита ставропігійного жіночого монастиря на честь Афонської ікони Божої Матері в селі Зазим’я;
2) 6 червня – храму на честь святої великомучениці Варвари Макарівськогоблагочиння;
3) 19 серпня – храму на честь Іверської ікони Божої Матері Першого дарницького благочиння.

Як уже зазначалось, в управлінні єпархією керуючому допомагають шість вікарних архієреїв, а також секретар єпархії по м. Києву та секретар єпархії по Київській області. Крім повноважень, зазначених у Положенні про вікаріатства, вікарні архієреї також проводять прийом громадян у Митрополії. Так, за 2015 рік було розглянуто 539 шлюбних справ та прийнято 230рішень щодо інших складних церковно-канонічних питань. Неодноразово вікарні архієреї та секретарі єпархії брали участь у круглих столах та засіданнях, які проводили Київська обласна, міська та районні державні адміністрації.

Зокрема:
– з 29 вересня по 8 жовтня єпископ Обухівський Іона взяв участь в роботі конференції з церковного мистецтва, яка проходила в Сицилії, Італія;
– 15 грудня архієпископ Макарівський Іларій відвідав офіційну презентацію факсимільного видання «Холмське Євангеліє XIII ст.», яка проходила в Софійському соборі столиці;
– 15 грудня з єпископ Ірпінський Климент був учасником регіональної конференції для представників Управління освіти, директорів та вчителів Дніпровського і Деснянського районів Києва.
– 10 грудня єпископ Ірпінський Климент взяв участь у виїзному семінарі директорів середніх шкіл Дніпровського району столиці, що пройшов на Чернігівщині.
– 27 листопада, напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні, на території Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні» відбулася заупокійна літія за загиблими у часи лихоліть, яку очолив єпископ Бородянський Варсонофій.
– 26 листопада єпископ Ірпінський Климентвідвідав конференцію з питань протидії торгівлі людьми, що організувала громадська організація “Гармонізоване суспільство”. Під час заходу директор фундації Грищенко Н. С. подякувала духовенству Української ПравославноїЦеркви за плідну співпрацю на благо суспільства.
– 10 листопада в актовій залі у Київській обласній державній адміністрації відбувся захід, присвячений Всеукраїнському дню молитви за сиріт, участь в якому взяв єпископ Васильківський Миколай. Також 30 березня єпископ Васильківський Миколай взяв участь у засіданні круглого столу Київської облдержадміністрації у зв’язку з кризовою ситуацією в українському суспільстві.
– єпископ Боярський Феодосій неодноразово забезпечував представництво Митрополита Київського і всієї України на заходах, організованих посольствами і дипломатичними установами в Україні.

Впродовж року кожен трудився в міру своїх сил та можливостей, виконуючи послух, доручений Церквою. Я хотів би подякувати усім вам, шановні владики, всечесні отці та чернецтво, дорогі брати і сестри, за допомогу і підтримку, яку Ви приділяєте мені, як єпархіальному архієрею Київської єпархії, за Ваше самовіддане служіння Церкві і Богу у цей нелегкий час. Впродовж року я мав можливість відвідати 16 парафій Київської єпархії і бачив, з якою ревністю Ви звершуєте своє пастирське служіння і як бережете вручену Вам паству.

2015 рік був ознаменований відзначенням славних ювілеїв: 1000-літтяпреставлення Рівноапостольного великого князя Володимира, 400-річчязаснування Київських духовних шкіл, а також 80-ліття від дня народження спочилого у Бозі Блаженнішого Митрополита Володимира, який був керуючим Київською єпархією з 1992 по 2014 роки. Ці всі урочистості проходили на загальноцерковному рівні, і вікарні архієреї, духовенство, чернецтво та миряни Київської єпархії брали активну участь в організації та проведенні зазначених заходів.

Відповідно до рішення Священного Синоду Української Православної Церкви від 1 квітня 2015 року (Журнал №1) ювілей 1000-ліття блаженної кончини Рівноапостольного князя Володимира урочисто відзначали на загальноцерковному рівні 27-28 липня. Зокрема, 27 липня відбувся Хресний хід від Володимирської гірки до Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, участь в якому взяли понад 30 тисяч вірян Української Православної Церкви. Після чого була звершена Всенічна, і 28 липня – урочиста Божественна Літургія та молебень. Участь у Богослужіннях також взяли представники Помісних Православних Церков. Особливістю цьогорічного святкування стало привезення у м. Київ восьми найбільш шанованих чудотворних ікон Божої Матері: «Піщанської» (Ізюм, Харківська обл.), «Почаївської» (Почаїв, Тернопільська обл.), «Касперівської» (Одеса), «Зимненської» (Зимне, Волинська обл.), «Охтирської» (Охтирка, Сумська обл.), «Святогірської» (Святогірськ, Донецька обл.), «Призри на смирення» (Київ) та ікони «Троєручиці-Бердянської» (Бердянськ, Запорізька обл.).

Особливо хотілося б відзначити участь духовенства, чернецтва та мирян Київської єпархії у підготовці та проведенні цих заходів. Зокрема,до організації Хресного ходу було залучено понад 180 волонтерів з числа духовенства та мирян, які зустріли понад 230 автобусів з паломниками, а також забезпечили нічліг та харчування для понад 11500 приїжджих вірян. Спільна молитва, яка об’єднала у ці дні десятки тисяч українців з різних регіонів нашої Держави, ще раз засвідчила, що ми всі єдині в бажанні миру для Української землі. Користуючись нагодою, висловлюю щиру подяку за вашу безкорисливу працю для блага нашої Церкви.

Ще однією вагомою подією для єпархії у звітному році було відзначення 400-ліття заснування Київських духовних шкіл, які входять в структуру Київської єпархії. Святкування відбулись 8-9 листопада, у день небесного покровителя школи – преподобного Нестора Літописця. Розділити святкування ювілею в Київ прибули представники Помісних Православних Церков, ректори українських та зарубіжних богословських навчальних закладів, представники світських вищих навчальних закладів, різних гілок державної влади, громадських організацій. Серед гостей також були присутніпосли та представники дипломатичних консульств в Україні.

5 липня вся повнота УПЦ, у річницю смерті Блаженнішого Митрополита Володимира, молилась за спокій його душі. Цього дня в Успенському Соборі Києво-Печерської Лаври була звершена БожественнаЛітургія, після чого відслужена панахида і освячено надгробнийпам’ятник на місці поховання Блаженнішого Митрополита Володимира. 23 листопада також відбулись заупокійні богослужіння з нагоди 80-річчя від дня народження спочилого Блаженнішого Митрополита Володимира, за участі єпископату, духовенства та мирян УПЦ.

Крім загальноцерковних ювілеїв, у 2015 році Київська єпархія відзначала власні, а саме:
• 160 років Введенського храму на Подолі;
• 120 років храму святителя Михаїла, митрополита Київського, в Центральній клінічній лікарні;
• 20 років храму рівноапостольної великої княгині Ольги на Харківському масиві;
• 25 років храму на честь зачаття Предтечі Іоанна в Беличах;
• 10 років храмів: святителя Миколая біля Дарницького вокзалу, святителя Миколая на Троєщині, великомученика Пантелеімона на Лівобережній, мученика Трифона на Троєщині, преподобної Марії Єгипетської в пологовому будинку №7, Богоявлення при Інституті підготовки кадрів кримінальної міліції КНУВС.

Проте, разом з урочистими та ювілейними заходами, які відбувались впродовж року в єпархії, не можна не звернути увагу, на ті складні конфліктні ситуації, що мали місце на парафіях.

Суспільство сколихнули два вбивства, які відбулись в м. Києві. У ніч з 25 на 26 липня на настоятеля храму Святої мучениці Тетяни в Оболонському районі м. Києва священика Романа Ніколаєва було здійснено замах невідомими особами, які завдали йому два постріли у голову. 29 липня на 41-му році життя, так і не прийшовши до свідомості, священик відійшов у Вічність. Не оговтавшись від цієї події, 28 липня з тривогою отримали звістку про страшну смерть черниці Алевтини (в миру Наталія Кравчук), насельниці Свято-Вознесенського Флорівського жіночого монастиря м. Києва.

28 січня 2015 року Київрада прийняла резонансне рішення, яким депутати вирішили позбавити парафії Української Православної Церкви м. Києва пільг на сплату податку на нерухомість, надавши таку пільгу всім іншим конфесіям столиці.Як прокоментував міський голова, це рішення відкрито суперечитьКонституції України. Адже, не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками релігійних та інших переконань. Лише у судовому порядку зазначенерішення було скасоване.

Крім того, тричі була спроба підпалити столичний храм на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість», що біля меморіалу Бабин Яр. Також з 26 на 27 січня у Києві було підпалено храм на честь мученика Трифона, що на Троєщині. Відомо, що невстановлена особа підпалила колесо від автомобіля і кинула біля стіни, внаслідок чого полум’ям було охоплено дах. В результаті пожежі вогнем пошкоджено зовнішню стіну храму, купол, хрест, всередині постраждали ікони, а дах прогорів майже наполовину.

В нічз 5 на 6 червня у місті Васильків були скоєні акти вандалізмуу храмах Української Православної Церкви — соборі на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських та храмі на честь свт. Миколая Мирлікійського Чудотворця. Зловмисники намагалися зламати двері до храму свт. Миколая та побили вікна в його алтарній частині. Подібний акт вандалізму повторився з 26 на 27 червняу соборі на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських. Знову в алтарній частині храму розбили вікна та пошкодили вітраж із зображенням Спасителя. Ці злочини були скоєні якраз в той час, коли громада УПЦ м. Васильків була стурбована намірами радикальних угрупувань щодо силового переведення храму у підпорядкування т.зв. Київського Патріархату. У той же час, настоятель релігійної громади УГКЦ звернувся до місцевої влади із заявою на почергове користування стародавнім храмом прп. Антонія і Феодосія. Історично цей храм ніякого відношення до УГКЦ не мав, оскільки побудований за кошти Києво-Печерської Лаври. Спільними зусиллями конфлікт вдалось вирішити.

1 жовтня скоєно акт вандалізму щодо храму на честь Преображення Господнього Оболонського благочиння, що біля Київського міського туберкульозного диспансеру. Зловмисники залишили на стіні храму образливі надписи та стікери, що дискредитують та зводять безпідставні наклепи на Українську Православну Церкву.
Варто зазначити, що завдяки оперативному втручанню у ситуацію благочинних Іванківського і Поліського округів та настоятеля місцевої парафії Різдва Пресвятої Богородиці смт Іванків,вдалось уникнути реєстрації в зазначеному селищі однойменної релігійної громади т.зв. Київського Патріархату. Парафіяни висловили побоювання щодо можливого виникнення конфлікту на релігійному підґрунті та рейдерського захвату храму УПЦ, що й унеможливило реєстрації релігійної громади т.зв. Київського Патріархату.

Також, у червні звітного року була спроба захоплення Свято-Троїцького храму УПЦ у с. СаливінкиВасильківського району. Під приводом зібрання села, на якому мали вирішуватись територіальні питання Саливінської громади, місцевими підприємцями було підняте питання «про подальшу долю релігійної громади УПЦ». Варто зауважити, що на зборах були присутні представники УПЦ КП, які привезли агітаторів, що немають ніякого відношення до села. Попри шантаж і погрози,громаді УПЦ вдалось відстояти своє законне право.

Інша ситуаціявиникла у с. Малі Дмитровичі Обухівського району. 23 серпня під час богослужіння до Свято-Володимирівського храму села Малі Дмитровичі увірвалися невідомі люди, які назвали себе представниками місцевої самооборни. Згодом до провокаторів приєдналися т.зв. священики з «Київського патріархату». З лайкою вони примусили настоятеля храму і вірян перервати богослужіння, а потім вигнали їх з храму, зачинивши приміщення, яким вони, на жаль, користуються й зараз.

Нинішня ситуація потребує від усіх нас посиленої молитви, терпіння та взаємної підтримки. Лише в єдності та братерській любові ми зможемо протистоятинападам на нашу Святу Церкву.

Оглянувши основні загальноєпархіальні події, вважаю доречним коротко проаналізувати діяльність єпархіальних відділів впродовж 2015 року.

Так, у Київській єпархії станом на 28 грудня поточного року діє 13 єпархіальних відділів та 2 комісії, а саме:
• інформаційно-просвітницький,
• соціального служіння та благодійництва,
• релігійної освіти та катехізації,
• з питань охорони та пастирської опіки медичних закладів,
• місіонерський,
• у справах сім’ї,
• у справах молоді,
• у справах пастирської опіки пенітенціарної (тюремної ) системи,
• по взаємодії зі збройними силами та іншими військовими формуваннями,
• юридичний,
• місія «Церква і культура»,
• по архітектурі, будівництву та охороні пам’яток церковної архітектури,
• літургічна та ювілейна комісії.

Єпархіальний відділ соціального служіння та благодійництва очолює протоієрей Владислав Діханов.

Соціальне служіння, яке здійснюється парафіями Київської єпархії, включає у себе різноманітні форми духовної та матеріальної підтримки людей різного віку та соціальних категорій.

Серед направлень соціальної та благодійної роботи, попри традиційних, таких як робота з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, робота з безпритульними, підтримка людей з особливими потребами, допомога малозабезпеченим сім’ям, пастирська опіка в медичних закладах, місцях позбавлення волі, матеріальна та духовна підтримка людей похилого віку, в цьому році особлива увага була приділена вимушеним переселенцям зі Сходу України та мирним мешканцям зони АТО.

Різнопланова допомога надається воїнам у лікарнях та шпиталях, активісти парафій здійснюють соціальну допомогу постраждалим військовим та їх родинам, допомагають медпрацівникам доглядати хворих, надають духовну підтримку, закуповують медичне обладнання та медикаменти. Парафіяни підтримували немісцевих рідних поранених, надаючи їм житло, одяг, продукти. Постійно надається пастирська опіка, матеріальна допомога, в тому числі ліками та медичним обладнанням загальною вагою близько 320 тон.

Близько 200 тон речей, 1000 тон продуктів харчування було зібрано парафіями Київської єпархії протягом звітного року та передано на потреби людей, постраждалих від бойових дій на території України.

Наприклад, парафія храму на честь Ікони Божої Матері «Всіх скорботних радість» у Бабиному Яру (настоятель – прот. Сергій Темник), незважаючи на складну ситуацію, в якій опинилась парафія, за рік зібрала на потреби вимушених переселенців зі Сходу України близько 20 тис. грн. і передала Центру Гуманітарної Допомоги у Києво-Печерській Лаврі.

Волонтери Макарівського,Бородянського, Обухівського, Васильківського благочиньу співпраці з італійськими волонтерами надавали допомогу вимушеним переселенцям на території району та області.

Активну участь у зборі та відправленні допомоги на Схід УкраїниприймаєпарафіяСвт. Спиридона Триміфунтського, якоюпідегідою ООН (Міжнароднагуманітарнамісія «Милосердя без кордонів» підкерівництвомпрот. Захарії Керстюка), направлено мирним мешканцям зони АТО 52 вантажівки і 23 мікроавтобуси з продуктами харчування та речами загальною вагою 1064 тони на суму більше 20 млн.грн.

Але у більшості випадків поза статистикою залишається постійна матеріальна, нематеріальна, юридична, психологічна допомога таким людям, в тому числі у пошуку притулку чи поверненні додому. Так, при Володимирському духовно-просвітницькому Центрі (настоятель — прот. Сергій Крюк, Голосіївське благочиння) діє безкоштовнаюридична консультація.

З 2014 року йдо сьогодні продовжують функціонувати Центр гуманітарної допомоги у Києво-Печерській Лаврі, харчові і речові склади. За звітний період було видано нужденним десятки тисяч харчових наборів, засобів особистої гігієни, постільної білизни, посуду, одягу, взуття та інших необхідних речей. Загалом надано допомогу більш ніж 17 тис. вимушеним переселенцям, які проживають у м. Києві та Київській області.

Департаментом з роботи зі зверненнями громадян було надано допомогу близько 2 тис. громадян, при тому, що щоденно звертаються за допомогою 30-40 осіб. Варто зазначити, що через повернення багатьох переселенців на Донбас, з вересня цього року активність стала дещо знижуватися, а на початок грудня 2015 року склала 10-20 чоловік у день.

Окремо за програмою адресної допомоги «Добрий Киянин» надано допомоги 2 тис. сімей, що складає близько 12 тис. чоловік.

Всіма вікаріатствами Київської єпархії ведеться активна співпраця зі ЗМІ: через взаємодію з ТРК «ГЛАС» (проект «Територія добра» та інші), православний інтернет-портал «Правлайф», журнал «ФОМА в Україні», волонтерський проект «Молодостьнеравнодушна» та інші, у зв’язку з чим багато нужденних та хворих отримали істотну благодійну допомогу.

Хотілося б зазначити, що окремі парафіяльні ініціативи деяких храмів перетворилися у благодійницькі та соціально-просвітницькі проекти. Наприклад,благодійницький проект «Наша Лєпта»,щодіє на базі парафіяльної общини храму Святителя Миколая при 17 лікарні м.Києва (настоятель – прот. Володимир Косточка) допомагає дітям з малозабезпечених сімей. В рамках проекту проводяться благодійні акції зі збору коштів, продуктів харчування та речей, виставки, концерти, паломництва.За 2015 рік проектом зібрано та надано допомогу на загальну суму понад 100 тис. грн. Адресати: Краматорський будинок дитини «Антошка», Благодійна фундація «Отчий дом» (Київ), адресна допомога багатодітним сім’ям переселенців зі сходу України, що зупинились у санаторії «Тетерев» м. Коростишів, оздоровчому таборі «Лісова застава», Свято-Миколаївський храм м.Авдіївки, Свято-Іллінський храм м.Макіївки, м.Ясинувата, Ніжинський і Святошинський будинки-інтернати.

У благочинняхєпархії проводяться благодійні обіди для малозабезпечених та безхатченків. Це, зокрема Свято-Макаріївський храм у Першому Шевченківському благочинні – благодійні обіди по суботах, неділях та на свята для 30-40 людей, храм на честь прп. Феодора Освяченого, храм мученика Валерія Дніпровськогоблагочиння по суботах та неділях, храм Св. Рівноап. Княгині Ольги ІІ-го Дарницького благочиння щоденні обіди для багатодітних сімей та пенсіонерів; храм Святителя Спиридона Триміфунтського Святошинського благочиння; Свято-Миколаївський храм Деснянського благочиння; діє Рух допомоги бездомним «Парасолька» у Голосіївському благочинні – обіди щотижня на Хрещатику.При парафії Трьох Святителів Святошинського благочиння існує “стіл милосердя”, де люди приносять одяг і взуття для бідних.

Також здійснюється шефство над хворими у лікарнях, в тому числі допомога онкохворим дітям. Поширюється практика створення на парафіях піклувальницьких рад: діяльність таких рад спрямована на надання допомоги потребуючим цього парафіянам. Збираються кошти на лікування, харчування, здійснюється догляд за літніми людьми, їх супровід до храму.

Загалом варто зазначити, що у 2015 році активізувались практично всі парафії Київської єпархії у напрямку благодійності та соціального служіння. Кількість та якість допомоги постійно зростають. Деякі парафії співпрацюють з міжнародними гуманітарними організаціями та благодійними фондами, що підвищує авторитет Української Православної Церкви не тільки в українському суспільстві, але й на світовому рівні.

Впродовж року Місіонерський відділ Київської єпархії, керівник ієрей Георгій Крючков, проводив свою діяльність, співпрацюючи з іншими єпархіальними відділами, загальноосвітніми школами та дитячими садками, бібліотеками, лікарнями та іншими урядовими установами і громадськими організаціями.

Як і в минулі роки, відділ і цьогорічспівпрацював з Громадською організацією «Всеукраїнське об’єднання захисту прав сім’ї» щодо підтримки значення традиційної сім’ї в сучасному світі. Кожного місяця проводилися семінари на актуальні та важливі для сьогодення теми, пов’язані із життям відомих церковних та суспільних діячів. Також представники відділу працюють у Громадській Раді при Міністерстві освіти і науки України.

Варто зазначити, що у травні цього року відбулося вручення сертифікатів випускникам трьохмісячних просвітницьких православних курсів, на яких викладалися основні християнські дисципліни співробітниками відділу для усіх бажаючих розширити свій релігійний світогляд.

Також протягом року звершувались місіонерські Літургії, під час яких священики виголошували проповіді та робили короткі пояснення чину Літургії, завдяки чому парафіяни м. Києва глибше мали можливість осмислили символічне та духовне значення служби. Хворі готувалися до сповіді, соборування та причастя, багато з них вперше у житті.

Проводилися окремі та загальні зустрічі на рівні районів з директорами і викладачами загальноосвітніх шкіл та дитячих навчальних закладів, бібліотек, палаців творчості дітей та юнацтва, музичних та театральних школах.Під час канікул проводяться організовані безкоштовні екскурсії для дітей у храми та монастирі м. Києва у супроводі співробітників відділу у священному сані. Діти ближче знайомляться із православною вірою та культурою.

Силами співробітників і волонтерів Місіонерського відділу та Всеукраїнського Православного педагогічного товариства протягом листопада проводилися культурологічні зустрічі (бесіди, виховні годин) з історії християнської науки та духовності, і пов’язаних із ними традицій благочестя.

Місіонерський відділ сприяв виданню та розповсюдженню «Православної Абетки» та ряду настільних ігор на православну тематику «Віра і Наука», «Віра та Культура», тираж яких чекає свого розповсюдження по всій Україні.

Єпархіальний відділ релігійної освіти та катехізації,керівник – протоієрей Валентин Макаров.

Впродовж звітного року відділом проводилась робота щодо викладання предмету «Християнська етика» або «Християнська етика в українській культурі» у навчальних закладах Києва та Київської області. Завдяки спільним зусиллям відділу та керівництва шкіл, станом на сьогодні у 68 загальноосвітніх навчальних закладах міста вивчається курс «Християнська етика в українській культурі».

Варто зазначити, що викладання предмету «Християнська етика в українській культурі» у 2015-2016 навчальному році проводитьсядля понад 11 тисяч учнів м. Києва.

Також працівники відділу впродовж року відвідали низку семінарів та круглих столів з питань викладання християнської етики. На одному з них зроблено доповідь щодо погляду на сучасний навчальний процес в контексті його християнського бачення.

Проведено зібрання вчителів та працівників освіти серед парафіян столиці. Метою зустрічі було знайомство з проблемами та потребами наших педагогів у своїй професійній діяльності. За результатами зустрічі були сформовані пропозиції та побажання для подальшого вдосконалення роботи Єпархіального відділу релігійної освіти та катехізації. Зокрема, вирішили розробити модель Православної школи, або Православних класів відповідно до Закону України про освіту.

Відділ з питань архітектури, будівництва та охорони пам’яток церковної архітектури (зодчества), голова – протоієрей Петро Семащук.

При Відділі створена Консультативно-експертна рада. Її завданням є надання допомоги духовенству та мирянам, парафіям, монастирям та іншим церковним організаціям Київської єпархії у вирішенні архітектурних та художніх задач.

Архітектурний відділ має свій сайт, завдяки якому не лише інформує громадськість про свою діяльність але й розглядає його як платформу по обміну інформацією щодо питань будівництва в церковній сфері.

Впродовж звітного 2015 року Архітектурний відділ працював над створенням каталогів: діючих храмів та культових споруд Києва та Київської єпархії, зруйнованих храмів Київської єпархії;церковного майна Київської єпархії, що в минулому належало Православній Церкві; каталогу пам’ятників дерев’яного зодчества Київської єпархії; архітектурних, іконописних та інших творчих майстерень Київської єпархії, які спеціалізуються на виготовленні предметів культового призначення. Створення платформи для їхньої співпраці та координації їхньої діяльності. Ще одним напрямком роботи відділу було створення каталогу типових архітектурних проектів культових споруд для використання їх в майбутньому у будівництві в межах Київської єпархії.

Разом з тим, варто зауважити, що до 1000-літнього ювілею з дня блаженної кончини рівноапостольного князя Володимира Архітектурним відділом було розроблено ексклюзивний макет та написання ювілейної ікони на честь св. рівноапостольного князя Володимира. На іконі зображені також просвітителі та хрестителі Русі: св. апостол Андрій Первозваний, сщмч. Климент, єп. Римський, св. благовірний князь Аскольд та св. рівноапостольна княгиня Ольга. Співробітники Архітектурного відділу разом з цією ювілейною іконою взяли участь в хресному ході вулицями Києва.

Також до 1000-літнього ювілею на честь рівноапостольного кн. Володимира Архітектурним відділом було організовано та проведено Свято-Володимирський київський спортивний марафон. Старт та фініш відбувались від Колони магдебурзького права — місця хрещення св. кн. Володимиром своїх синів та киян. Маршрут марафону, який пролягав навколо Дніпра і охоплював обидва його береги, включав відвідування його учасниками 9 храмів УПЦ. Метою даного заходу було прославлення хрещального подвигу рівноапостольного кн. Володимира, популяризація, особливо серед молоді, здорового способу життя, а також популяризація храмів УПЦ. У марафоні взяли участь близько 30-ти учасників.

7 грудня до свята сщмч. Климента, єп. Римського, духовного покровителя Архітектурного відділу, був проведений одноденний семінар на тему: «Рівноапостольний кн. Володимир та сщмч. Климент Римський – хрестителі та просвітителі Русі». На семінарі, організованому спільно з Києво-Могилянською академією, Паломницьким відділом УПЦ та Синодальним архітектурним відділом темами основних доповідей були: «Церковне шанування св. Климента Римського», «Храми на честь св. Климента Римського періоду Київської Русі», «Паломництво до місць, пов’язаних з духовним подвигом св. Климента Римського».

Основним завданням Літургічної комісії, голова – протоієрей Павло Козарь, єпідготовка текстів нових служб, їх редагуванні та спонуканні духовенства до єдиного образу звершення богослужіння.

У 2015 році було проведено 3 робочі засідання Єпархіальної Літургічної Комісії, на яких обговорювались актуальні питання богослужбової сторони життя Церкви.

Таким чином, результатами роботи Єпархіальної Літургічної комісії за звітний період є:
1. Розробка ряду рекомендацій щодо впорядкування парафіяльного уставу богослужіння за єдиним зразком.
2. Розгляд допустимих практик звершення таїнства Єлеосвячення.
3. Підготовка проекту служби преподобному Олексію Голосіївському для подальшого розгляду її Синодальною Літургічною комісією УПЦ.
4. Редакція тексту літійних молитов, богослужбових відпустів, що стали проектами для запровадження згаданих богослужбових текстів єдиного зразку для Київської єпархії.

Незмінним залишається пріоритет розвитку Єпархіального відділу духовно-фізичного виховання молоді. Керівник – протоієрей Роман Матюшенко– це місіонерська діяльність нашої Церкви, в тому числі через спортивні змагання. За сприяння та підтримки відділу були проведені численні спортивні заходи серед молоді та студентства. Всі учасники не тільки брали участь у змаганнях, а й отримувалидуховні настанови та літературу для детальнішого усвідомлення питань віросповідання. До змагань залучались студенти Київських духовних шкіл, спортсмени, школярі та студенти світських навчальних закладів, а також представники громадських організацій.

Єпархіальний відділ у справах пастирської опіки пенітенціарної (тюремної) системи, керівник протоієрей Миколай Могильний.Впродовж року у колоніях розташованих на території Київськоїєпархії регулярно здійснювалась душпастирська опіка засуджених. У кожному закладі звершуються богослужіння та церковні таїнства. Крім того, проводяться катехізаторськібесіди з ув’язненими та співробітниками закладу. Варто зауважити, що у стінах колоній активно працюють волонтери молодіжного руху «Молодість не байдужа». Також було налагоджено зв’язки з парафіянами тюремних громад, які із задоволенням відвідують катехізаторські бесіди. У кожному храмі існують бібліотеки, що постійно поповнюються духовною літературою. Завдяки пожертвам благодійників надавалися матеріали для ремонту та відновлення храмів.

У зв’язку з подіями в країні, у пенітенціарних установах проводиться посилення режиму утримання, що ускладнює роботу в закладах, але не дивлячись на обставини, клірики тюремних храмів користуються повагою в адміністрації, що дає можливість вести духовну опіку засуджених.

Ось таким був 2015 рік для Київської єпархії.Впевнений, що не всядіяльність висвітлена у цій доповіді. Більшість добрих справ відомі тільки Богу й тим людям, яких вони стосувались. Хочу щиро подякувати Милосердному Богу за Його милості та щедроти, а всім вам за понесені труди.

Виклики сьогодення ставлять перед усіма нами нові завдання.

На жаль, нинішня суспільно-політична ситуація в країні залишається вкрай напруженою, помітне загострення міжконфесійних та міжрелігійних відносин. А тому закликаю усіх до неухильного виконання покладених на вас обов’язків перед Богом, Церквою та людьми, мужньо стояти та сповідувати єдність Святої Соборної і Апостольської Церкви.

Сьогодні ми всі є свідками відкритої спланованої інформаційної війни, яка ведеться проти Української Православної Церкви з використанням неперевіреної, а інколи й відверто наклепницької інформації. Такі дії приводять до ще більшого напруження у суспільстві і загрожують внутрішній безпеці та стабільності в країні. Тому дуже важливим і актуальним є проведення на парафіяхроз’яснювальної роботи, спростування недостовірної інформації. І звичайно, власним життям та служіннямне давати ні найменшого приводу для предмету обговорення журналістів чи громадськості. Бути максимально обачними, не створювати конфліктнихситуацій, максимально уваги приділяти своїй пастві.

Також, хотілося б звернути увагу на посилення роботи Недільних шкіл та активізації роботи з молоддю на парафіях. Це наші діти, яким завтра доведеться творити історію та приймати вагомі рішення. Якщо дитина вихована в дусі православного віровчення, всі її свідомі рішення будуть орієнтовані на засади Євангельських істин.

На минулорічному зібранні ми звертали увагу на поведінку священнослужителів вінтернет ресурсах та соціальних мережах. Приємно, що багато священнослужителів інтернет ресурси використовують для місіонерських цілей. Проте, знову змушений наголосити, що неприпустимим є розголошення інформації, що стосується внутрішнього життя Церкви, розпоряджень священноначалля.

На Сході України продовжуються військові дії. Багато людей не повернулися у свої домівки, інші – повернулись поранені. Крім того, численні переселенці знайшли тимчасове житло у містах і селах Київщини. Всі ці люди опинилися у важкій ситуації і потребують допомоги та підтримки, як чада нашої Святої Матері Церкви. Ми не вправі судити чи давати політичну оцінку сучасним подіям, але зобов’язані протягнути руку допомоги всім струдженим, їхнім сім’ям та родинам. До чого я Вас і закликаю.

У звітному році, рішенням Священного Синоду був утворений інститут військового духовенства в Українській Православній Церкві. Тому, як і в інших єпархіях УПЦ, в Київській єпархії також буде проводитись робота щодо підготовки військового духовенства.

Кожному Господь вручив свій хрест, на кожного з нас покладена відповідальність за доручену справу. Часто від наших дій та рішень залежать життя і долі інших. І найбільше та найпростіше, що кожен з нас може сьогодні зробити для блага України та Церкви – це самовіддано й жертовно виконувати свої обов’язки, озброївшись невидимими узами любові та взаємопідтримки. Тільки так ми збережемо нашу єдність, мир в українській землі та в наших серцях. Тільки ділами любові та милосердя повинне бути наповнене наше життя.

Ще раз висловлюю щиру подяку усім Вам за Ваше служіння і сьогоднішню зустріч. У новому році бажаю миру, кріпості духовних і тілесних сил, Божої помочі для подальшого служіння на благо нашої Святої Української Православної Церкви.

Просмотров: 2735