КИЇВ. У Десятинному монастирі відбулася Божественна літургія з чином прославлення блаженного Іоанна Босого (ОНОВЛЕНО)

29 грудня у Десятинному монастирі Різдва Пресвятої Богородиці м. Києва Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію. Про це повідомляє Інформаційний відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили керуючий справами УПЦ, ректор КДАіС митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Городницький Олександр, єпископ Новокаховський і Генічеський Філарет, єпископ Бородянський Варсонофій, єпископ Фастівський Даміан, намісник обителі архімандрит Гедеон (Харон), а також братія та гості монастиря в священному сані.

За Божественною літургією була звершена остання заупокійна літія за блаженним Христа ради юродивим Іоанном Босим, після чого митрополит Бориспільський і Броварський Антоній оголосив рішення Священного Синоду УПЦ від 19 червня 2014 року (Журнал №17) про причислення до лику місцевошанованих святих Київської єпархії Іоанна Босого (Расторгуєва) (+ 1849). Житіє новопрославленого зачитав єпископ Фастівський Даміан.

Читайте також: ЗАПОРІЖЖЯ. Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив Літургію з чином прославлення святого праведного Петра Калнишевського (+ВІДЕО)

817a0b87c8b4a5b09390d4c2ae24ca96_XLБлаженний Іоанн Босий помер 1849 року у віці 50 років і був похований на Щекавицькому кладовищі. В атеїстичний час останки Іоанна Босого були перенесені на старообрядницьку частину цього кладовища, де покояться і нині. З благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія, мощі святого піднімати не будуть. Блаженний Іоанн був відомий справами милосердя та подвигом юродства Христа ради. Коштом заможних людей він організував притулок для калік, жебраків і бездомних, де приймав і годував близько 200 осіб на день. Його незмінним правилом було зустрічати вечірнє богослужіння напередодні неділі без копійки грошей.

Під час малого входу Блаженніший владика удостоїв насельника монастиря ієродиякона Гавриїла (Кайрасова) права носіння подвійного ораря та співробітника Синодального архітектурного відділу Української Православної Церкви монахиню Єлену (Кругляк) права носіння наперсного хреста.

За богослужінням Його Блаженство виголосив проповідь, під час якої закликав численну паству навчатися терпінню та смиренню, аби досягнути спасіння.

Читайте також: Блаженніший Митрополит Онуфрій: Стяжати любов означає досягти святості

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

За заслуги перед Українською Православною Церквою Предстоятель нагородив ктиторів Десятинного монастиря подячними грамотами.

По завершенні Літургії Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив освячення братського корпусу обителі.

Нагадаємо, вчора, 28 грудня, Предстоятель УПЦ очолив щорічні єпархіальні збори духовенства Київської єпархії.

Просмотров: 2477