2016-ий рік віряни Української Православної Церкви розпочали зі спільної молитви за Україну перед мощами преподобного Амфілохія Почаївського, повідомляє Інформаційний відділ УПЦ.

1 січня 2016 року, у день пам’яті преподобного Амфілохія Почаївського, в Свято-Успенській Почаївській Лаврі відбулися урочисті богослужіння.

Божественну літургію в Спасо-Преображенському соборі при багатотисячному зібранні віруючих цього дня очолив митрополит Хустській і Виноградівський Марк.

Божественну літургію з нагоди свята очолив митрополит Хустський і Виноградівський Марк
Божественну літургію з нагоди свята очолив митрополит Хустський і Виноградівський Марк

Його Високопреосвященству співслужили митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим, намісник обителі митрополит Почаївський Володимир, архієпископ Городницький Олександр, єпископ Конотопський і Глухівський Роман, голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ єпископ Ірпінський Климент, ректор Почаївської духовної семінарії єпископ Шумський Нафанаїл, а також численне духовенство з різних єпархій Української Православної Церкви.

За богослужінням була піднесена особлива молитва за мир в Україні.

Читайте також: Божа благодать принесе мир і спокій на Українську землю – Предстоятель

Під час Літургії єпископ Ірпінський Климент звернувся до чисельної пастви зі словом проповіді. Преосвященний владика закликав віруючих слідувати прикладу преподобного Амфілохія в його любові до Бога та житті, сповненому істинної віри, що веде до спасіння душі.

У печері, де подвизався прп. Іов Почаївський, нині почивають його святі мощі та переподобного Амфілохія
У печері, де подвизався прп. Іов Почаївський, нині почивають його святі мощі та переподобного Амфілохія

По завершенні богослужіння був звершений молебень преподобному Амфілохію та відбувся хресний хід з його мощами до печерного храму на честь преподобного Іова Почаївського.

Вітаючи архієреїв, духовенство та гостей Лаври зі святом, митрополит Володимир попросив у всіх молитов за Почаївську обитель та її насельників.

Читайте також: Відкритий лист намісника Свято-Успенської Почаївської Лаври митрополита Почаївського Володимира

Напередодні ввечері, 31 грудня 2015 року в Спасо-Преображенському соборі було звершене всенічне бдіння, що очолив митрополит Хустький і Виноградівський Марк.

Спасо-Преображенський собор був заповнений віруючими під час нічної та пізньої Літургії
Спасо-Преображенський собор був заповнений віруючими під час нічної та пізньої Літургії

Розділити радість свята до Почаївської обителі прибули також студенти Харківської духовної семінарії й учасники молодіжних організацій різних єпархій УПЦ. По завершенні урочистої Літургії, в стінах Почаївської духовної семінарії відбулася бесіда православної молоді з Преосвященними архієреями: митрополитом Тернопільським і Кременецьким Сергієм, головою Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ єпископом Ірпінським Климентом і ректором Почаївської духовної семінарії єпископом Шумським Нафанаїлом. Владики звернулися до присутніх зі словами настанови та відповіли на питання учасників зустрічі.

Просмотров: 4956