Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив святкове богослужіння напередодні Богоявлення

У Хрещенський святвечір Предстоятель молився разом із чисельною паствою у Києво-Печерській Лаврі.

18 січня, у Навечір’я Богоявлення, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив всенічне бдіння у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційний відділ УПЦ.

Освячення хлібів є відголоском давньої християнської традиції спільних трапез - "агап"
Освячення хлібів є відголоском давньої християнської традиції спільних трапез – “агап”

За богослужбовим уставом всенічне бдіння у Різдвяний і Хрещенський святвечір складається з великого повечір’я і святкової утрені з полієлеєм. Наприкінці повечір’я звершується літія з освяченням хлібів.

Читайте також: Українська Православна Церква з молитвою за мир зустріла Різдво Христове (+ФОТО)

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Макарівський Іларій, єпископ Ірпінський Климент і духовенство монастиря.

Завтра, у день свята, Блаженніший Митрополит Онуфрій очолить Божественну літургію в тому ж храмі, після чого о 12:00 звершить велике освячення води на Оболонській набережній столиці (біля Свято-Покровського собору по вулиці Прирічна, 5а). Початок Літургії о 9:00.

Традицію освячувати воду Свята Церква зберігає з перших років християнства. Остаточно чин освячення сформувався в VI-VII стт. завдяки трудам патріарха Єрусалимського Софронія. Православна Церква називає воду, освячену в день Хрещення Господнього, агіасмою – «великою святинею».

Читайте також: Блаженніший Митрополит Онуфрій: Коли виникає погана думка, відразу говори: «Господи, помилуй!»

Просмотров: 1685