У свято Богоявлення Предстоятель звершив урочисту Літургію в Києво-Печерській Лаврі (ОНОВЛЕНО)

Після богослужіння в Лаврі на джерелах преподобних Антонія і Феодосія відбулося велике освячення води.

19 січня, у день свята Хрещення Господнього, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційний відділ УПЦ.

Богослужіння очолив Блаженніший Митрополит Онуфрій
Богослужіння очолив Блаженніший Митрополит Онуфрій

Хрещення Господнє від святого Іоанна Предтечі описує святий євангеліст Матфей словами: «Хрестившись, Іісус вийшов зразу ж з води, – і ось, розкрились Йому небеса, і побачив Іоанн Духа Божого, Котрий сходив, як голуб, і спускався на Нього» (Мф. 3:16). У цей час почувся голос Божий з неба: «Цей є Син Мій Улюблений, в Которому Моє благовоління» (Мф. 3:17). Таким чином Бог, єдиний по природі та троїчний в іпостасях, явив Себе світу, через що свято Хрещення має назву Богоявлення.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Макарівський Іларій, єпископ Ірпінський Климент, а також духовенство монастиря.

Після читання Святого Євангелія Його Блаженство звернувся до віруючих зі словом проповіді. Архіпастир підкреслив, що Син Божий прийшов освятити людську природу та весь світ: воду, землю та повітря. Земля освятилася, коли Він ходив нею; повітря – від Його дихання, а вода – під час Хрещення в Йордані.

Читайте також: Митрополит Антоній: Те, що неможливо людині, можливо Богу

Під час Літургії була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Велике освячення води на джерелах прпп. Антонія і Феодосія в Лаврі
Велике освячення води на джерелах прпп. Антонія і Феодосія в Лаврі

За богослужінням Предстоятель звершив дияконську хіротонію над студентом магістратури Київської духовної академії Дмитром Лукіяном.

По завершенні Літургії відбувся хресний хід до джерел преподобних Антонія і Феодосія, де намісник Лаври митрополит Павел у співслужінні архієпископа Іларія та єпископа Климента звершив велике освячення води.

Нагадаємо, сьогодні о 12:00 Блаженніший Митрополит Онуфрій звершить велике освячення води на Оболонській набережній столиці (біля Свято-Покровського собору).

Напередодні, у Хрещенський святвечір, Його Блаженство очолив всенічне бдіння в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври.

Фото Сергія Рижкова

Просмотров: 2343