Болгарська Православна Церква в черговий раз висловила підтримку канонічній Церкві в Україні

21 січня на офіційному сайті Болгарської Православної Церкви було опубліковано спростування інформації, яку розповсюдили болгарські ЗМІ щодо листа Синоду БПЦ до Президента України. Про це повідомляє Інформаційний відділ УПЦ з посиланням на сайт БПЦ.

У зверненні було в черговий раз висловлено підтримку Українській Православній Церкві і надано підтвердження того, що лист, який був опублікований 16 грудня на офіційному сайті УПЦ не відрізняється від оригіналу.

Болгарські журналісти стверджували, що Болгарська Церква направила Президентові України інший документ. Синод Болгарської Православної Церкви спростував ці звинувачення і опублікував ще раз копії надісланого листа на трьох мовах.

Як повідомляв Інформаційний відділ УПЦ, 15 грудня на засіданні Священного Синоду Болгарської Православної Церкви було прийнято звернення до Президента України з проханням захистити права Української Православної Церкви та убезпечити її від захоплення храмів і інших форм силового чи інформаційного тиску.

У зверненні також були висловлені причини, які спонукали Священний Синод звернутися до влади України. Зокрема, «передача двох важливих для всього Православного світу святинь – Почаївської Лаври та Києво-Печерської Лаври у володіння невизнаній жодною Помісною Православною Церквою т.з. «УПЦ Київського патріархату». У зв’язку з цим Священний Синод БПЦ вирішив направити Президенту України Петру Порошенку лист, в якому висловив стурбованість і занепокоєння тим, що відбувається».

Читайте також: Патріарх Болгарський Неофіт: «Захоплення православних храмів не сприяє миру між християнами»

В документі повідомляється, що офіційний лист був підготовлений болгарською та англійською мовами та підписаний Святішим Патріархом Неофітом. Копія листа, відповідно до правил церковної листування, була спрямована Блаженнішому Митрополиту Онуфрію. Цей лист супроводжувався неофіційним перекладом на російську мову.

«Подив і розчарування серед православних священнослужителів і простих віруючих християн викликали перекручування фактів і маніпулятивні інтерпретації, які транслювалися в ефірі Болгарського національного телебачення», – йдеться у листі.

Також у даному зверненні Болгарська Православна Церква підкреслила, що спроможна вільно висловлювати свої погляди, незалежно від політичної чи ідеологічної кон’юнктури. А свій авторитет в сфері міжцерковних відносин і сім’ї Православних Церков підтримує дотриманням церковних канонів і духовних традицій Православ’я.

Просмотров: 1392