Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив Літургію в Києво-Печерській Лаврі

Сьогодні Свята Церква вшановує пам’ять батьків преподобного Сергія Радонезького та видатних святителів Олександрії.

31 січня у Неділю 35-ту після П’ятидесятниці, день пам’яті святителів Афанасія і Кирила Александрійських, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Читайте також: Відбулося засідання Собору єпископів Української Православної Церкви (ОНОВЛЕНО)

Ікона прпп. Кирила і Марії / pravoslavie.ru
Ікона прпп. Кирила і Марії / pravoslavie.ru

Цього дня Свята Церква також вшановує пам’ять батьків преподобного Сергія Радонезького, преподобних схимника Кирила і схимниці Марії (+ близько 1337). З житія святих подвижників відомо, що преподобний Сергій не уходив у монастир, турбуючись про батьків, поки вони самі на схилі літ не прийняли постриг. У ювілейний 1992 рік 600-річчя блаженної кончини святого Сергія Радонезького, Архієрейський Собор Руської Православної Церкви канонізував преподобних схимників Кирила та Марію.

Його Блаженству співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, єпископ Шепетівський і Славутський Євсевій, а також духовенство монастиря.

Читайте також: Призначено нових правлячих архієреїв Уманської та Шепетівської єпархій

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Наприкінці богослужіння було зачитане Звернення Собору єпископів УПЦ до кліру, чернецтва і мирян, після чого митрополит Антоній звернувся до віруючих зі словом настанови, привітав присутніх з недільним днем та благословив усіх.

Святителі Афанасій (+373) і Кирил Александрійські (+444) були визначними богословами, які доклали багато зусиль аби утвердити православну віру в істинному славленні Боголюдини Іісуса Христа. Обидва архієпископа міста Александрія – одного з культурних центрів Середземномор’я того часу – брали участь у Вселенських соборах (першому і третьому відповідно).

Вчора ввечері Предстоятель УПЦ очолив всенічне бдіння у цьому ж храмі.

Читайте також: Доповідь Предстоятеля УПЦ на Соборі єпископів Української Православної Церкви

Просмотров: 1639