Сьогодні православні віруючі вшановують пам’ять святителя Григорія Богослова та священномученика Володимира, митрополита Київського.

Свт. Григорій є також одним з трьох вселенських учителів
Свт. Григорій є одним з трьох вселенських учителів

7 лютого, у Неділю 36-ту після П’ятидесятниці, день Собору новомучеників і сповідників Церкви Руської, Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Божественну літургію в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Цього дня Свята Церква також вшановує пам’ять святителя Григорія Богослова, архієпископа Константинопольського (+389). Згідно з православною традицією, він є одним з трьох видатних святих – разом з апостолом Іоанном Богословом і преподобним Симеоном Новим Богословом – які удостоїлися іменуватися богословами за чистоту свого віровчення.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Гурій (Кузьменко), архієпископ Бучанський Пантелеімон, а також духовенство монастиря і гості в священному сані.

Читайте також: Призначено нових правлячих архієреїв Уманської та Шепетівської єпархій

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

В день Собору новомучеників і сповідників Церкви Руської за традицією звершується поминання усіх спочилих в часи гонінь за віру Христову.

Під час Літургії Предстоятель звершив дияконську хіротонію над співробітником Синодального відділу з соціально-гуманітарних питань УПЦ Георгієм Вацеком.

Читайте також: Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про гуманітарну допомогу Церкви мирному населенню Донбасу та українським військовим

Мощі сщмч. Володимира знаходяться у Дальніх Печерах Києво-Печерської Лаври
Мощі сщмч. Володимира знаходяться у Дальніх Печерах Києво-Печерської Лаври

Сьогодні відзначається день пам’яті священномученика Володимира (Богоявленського), який постраждав на початку 1918 року біля стін Києво-Печерської Лаври. Перед смертю він благословив своїх вбивць і молився Богу про їх прощення. Святий Володимир є одним з перших новомучеників, які постраждали у ХХ столітті за Православну віру. Його нетлінні мощі знаходяться у Дальніх Печерах Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Нагадаємо, у березні цього року Київська духовна академія проведе наукову конференцію, присвячену 150-ій річниці з дня преставлення святителя Філарета Чернігівського.

Напередодні ввечері Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив всенічне бдіння у тому ж храмі.

Просмотров: 2578