Блаженніший Митрополит Онуфрій – Про спокуси під час молитви

У своїй недільній проповіді в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври, 7 лютого, Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про те, якою має бути наша молитва. Повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У цей день в Церкві звучало євангельське оповідання про зцілення Господом Іісусом Христом сліпого (Лк. 18: 35-43). За словом Його Блаженства, ця історія вчить нас молитися правильно.

По-перше, прикликаючи ім’я Господа Іісуса Христа, важливо пам’ятати, що ми сповідуємо Спасителя Богом. ««Помилуй мене» кажуть тільки Богові. Тільки Бог може милувати», – навів приклад молитви сліпця Предстоятель.

Друге, чого ми навчаємося у прозрілого – це смиренню: «Він не говорить «Господи, я хочу бачити, дай мені скоріше зір». Він каже «Помилуй мене!»». І як зазначає Блаженніший владика, саме така послідовність в молитві є правильною.

«Ми маємо багато потреб: у здоров’ї, в хлібі, у воді, в житлі, в інших необхідних умовах для життя. Але коли ми просимо у Бога задовольнити наші потреби, то не повинні ставити їх на перше місце, – сказав Митрополит Онуфрій, – перше, що ми повинні просити – це «Господи, помилуй мене!»».

Третьою важливою умовою правильної молитви Предстоятель називає наполегливість.

«Сліпий почав волати «Іісусе, Сину Давидів, помилуй мене!». А в цей час ті, хто йшов попереду змушували його замовкнути. Людина, яка має хоч малий досвід молитви, знає, що як тільки вона стає на молитву, з бажанням прочитати ранкові або вечірні молитви, кафізму, главу з Євангелія, то тут же у неї з’являється внутрішнє збудження. Саме в цей момент ми часто згадуємо, що терміново повинні зробити щось – комусь подзвонити, щось принести, щось забрати. Тут же з’являється тисяча термінових обов’язків», – міркує Блаженніший владика про спокуси на шляху людини, який намагається піднести Богу молитву.

По слову Архіпастиря, потрібно всі ці думки відігнати. «Людина, яка це перетерпить, і не стане нічого робити, поки не закінчить молитву, побачить, що після молитви вона і не згадає про всі ті «важливі» справи. Їй потім вже не потрібно буде ані дзвонити, ані кудись поспішати, щось приносити, – розповідає Його Блаженство. – Людині важливо бути наполегливою, вона не повинна слухатися помислів, які змушують припинити молитву».

Предстоятель також нагадав, що молитися потрібно намагатися постійно – на шляху, під час відпочинку або роботи. «Молитва є диханням душі. Ми знаємо, що якщо припиняється дихання, то людина вмирає. Так і душа, якщо вона позбавляється молитви, то стає мертвою, байдужою, холодною», – зазначив Блаженніший владика.

Протягом дня можна читати короткі молитви, які пропонує Свята Церква.

Смиренна, покаянна молитва, яка ґрунтується на правильній вірі, стає для людини тим щитом, який захищає її від усього злого в світі. І саме новомученики і сповідники явили нам приклад правильної віри і молитви, зауважує Предстоятель.

«Сьогодні Свята Церква згадує всіх сповідників і новомучеників Церкви Руської – це ті наші брати, сестри, батьки, діди, які прожили у важкі часи гонінь на Церкву Христову, вони прийняли мученицьку кончину і постраждали за Христа, за свою віру, за свою приналежність до Святої Православної Церкви. Ми молимо сьогодні, щоб вони просили для нас у Бога покаяння. А з покаянням, щоб Господь послав нам мир: в душу кожної людини, до кожної родини, на нашу українську землю, а також мир у всьому світі».

Як повідомляв Інформаційнопросвітницький відділ УПЦ, 7 лютого, в день Собору новомучеників і сповідників Церкви Руської, Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Божественну літургію у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія СвятоУспенської КиєвоПечерської Лаври. У цей день також відзначається день пам’яті священномученика Володимира (Богоявленського), який постраждав на початку 1918 року біля стін КиєвоПечерської Лаври. Його нетлінні мощі знаходяться в Дальніх Печерах обителі.

Просмотров: 2510