Глави церков закликали сторони збройного конфлікту в Україні до солідарності та миротворчості, а також висловили сподівання про подолання розколу на основі існуючих канонічних норм – повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на офіційний сайт Руської Православної Церкви.

12 лютого в приміщенні міжнародного аеропорту Гавани імені Хосе Марті відбулася зустріч Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила зі Святійшим Папою Римським Франциском.

Підписання Спільної заяви
Підписання Спільної заяви

За результатами зустрічі була прийнята Спільна заява Предстоятеля Руської Православної Церкви та голови Римсько-Католицької церкви.

У документі була приділена увага питанню співпраці церков в рамках Української держави та проблемам подолання збройного конфлікту й розколу на території України.

Зокрема, у пункті 25 Спільної заяви первоієрархи висловили сподівання на примирення греко-католиків та православних. В документі також наголошується, що «метод «уніатизму» колишніх століть, що передбачає приведення однієї громади в єдність з іншою шляхом її відриву від своєї Церкви, не є шляхом до відновлення єдності».

Патріарх і Понтифік обговорили питання співпраці церков в Україні
Святійший Патріарх і Понтифік обговорили питання співпраці церков в Україні

В пункті 26 згаданого документу очільники церков засвідчили стурбованість збройним протистоянням на Україні, що заподіяло незліченні страждання мирним жителям та спричинило до глибокої економічної і гуманітарної кризи в суспільстві. «Закликаємо усі сторони конфлікту до розсудливості, громадської солідарності і діяльної миротворчості. Закликаємо наші Церкви на Україні працювати для досягнення суспільної злагоди, утримуватися від участі в протиборстві і не підтримувати подальший розвиток конфлікту», – зазначили Святійший Патріарх і Понтифік.

Пункт 27 містить сподівання первоієрархів на подолання розколу православних віруючих на Україні «на основі існуючих канонічних норм». Також у документі зазначається, що католицькі громади країни будуть сприяти ствердженню миру серед православних християн Української держави, «щоб наше християнське братство було ще більш очевидним».

Митрополит Антоній входить до складу делегації, що супроводжує Патріарха
Митрополит Антоній входить до складу делегації, що супроводжує Святійшого Патріарха

Нагадаємо, що Святійший Патріарх Московський Кирил зустрівся з Святійшим Папою Римським Франциском в ході свого Первосвятительського візиту до країн Латинської Америки. До складу офіційної делегації, яка супроводжує Його Святість, входить керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, який під час візиту відвідає українські православні діаспори країн Латинської Америки.

Просмотров: 2470