Молитовно вшанувати 320-ту річницю кончини святого зібралися чисельні віруючі Української Православної Церкви та паломники з-за кордону.

18 лютого, у день пам’яті святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію в Свято-Троїцькому соборі Чернігова.

Сьогодні Українська Православна Церква відзначає 320-річчя кончини святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського. А у вересні цього ж року буде святкування 120-річчя з дня канонізації святого.

Як повідомлялося раніше, у 2016 році в УПЦ також відзначатиметься 150-та річниця від дня преставлення святителя Філарета Чернігівського.

Предстоятель УПЦ очолив Літургію в соборі Чернігова в співслужінні архієреїв
Предстоятель УПЦ очолив Літургію в соборі Чернігова в співслужінні архієреїв

Його Блаженству співслужили намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, єпископ Туровський і Мозирський Леонід (Білоруський екзархат Руської Православної Церкви), єпископ Обухівський Іона, а також духовенство Чернігова та гості єпархії в священному сані. За богослужінням молилися чисельні віряни Чернігівщини.

Посеред храму була покладена рака з мощами святителя Феодосія.

Посеред собору була встановлена рака з мощами святителя Феодосія
Посеред собору була покладена рака з мощами святителя Феодосія

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви, яка вщент заповнила приміщення собору, зі словом проповіді.

Святитель Феодосій Чернігівський народився у 30-х роках XVII ст. на території Правобережної України та походив з родини священика. Освіту здобув у Києво-братській школі за ректорства видатного ієрарха архієпископа Лазаря Барановича та був пострижений в чернецтво у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. У 1692 році архімандрит Феодосій, ігумен Чернігівського Єлецького Успенського монастиря, був хіротонісаний в єпископа Чернігівського та возведений в сан архієпископа. Святитель відійшов до Господа 5 лютого 1696 року за старим стилем. Канонізація святого відбулася 9 вересня 1896 року. Під час цієї події Чернігів прийняв таку величезну кількість паломників, яких не могли вмістити ні готелі, ні монастирі, ані заїжджі двори й приватні будинки.

По завершенні Літургії перед мощами святителя Феодосія був звершений молебень.

У цей день також вшановується Єлецько-Чернігівський образ Божої Матері, що за переданням був віднайдений преподобним Антонієм Печерським у 1060 році в лісі поблизу Чернігова.

Просмотров: 2335