Міністерство культури віддає розкольникам храм на території кафедрального комплексу Київського Митрополита – Софії Київської

Під час виступу 19 лютого у Верховній Раді Міністр культури України В. Кириленко, відомий як член так званої Вищої церковної ради УПЦ КП, заявив, що його міністерство дозволяє служити «Київському патріархату» в Трапезній церкві Національного заповідника «Софія Київська».

Він розповів, що «УПЦ КП» попросила Кабмін виділити церковне приміщення і “ми розглянули це звернення і не знайшли підстав, аби його не задовольнити”, – цитує чиновника видання «Українська правда». За його словами, це рішення має велику вагу для Української держави, «а українофоби всіх мастей, які зараз піднімуть крик навколо цього питання, хай заспокояться».

Нещодавно громадськість дізналася про те, що Кабмін майже таємно у стислі строки погодив виділення розкольникам храмового приміщення території Софіївського заповідника та наполягає, щоб Директор музейної установи Н. Куковальська уклала договір про безоплатне користування храмом між заповідником і «УПЦ КП».

Тепла або Мала Софія — колишня трапезна церква Софійського монастиря в Києві, пам’ятка архітектури українського бароко. Збудована в 1722-1730 роках. 1822 року за проектом Андрія Меленського перебудована на зимову (опалювану) церкву Різдва Христового. Відтоді, на противагу холодному взимку соборові, отримала назву “Теплої”. У складі комплексу монастирських споруд собору Святої Софії внесена до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО під № 527. Пам’ятка культурної спадщини національного значення.

Слід зазначити, що спочилий Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир (+2014) неодноразово звертався до державної влади з проханнями про відновлення богослужінь на території Національного заповідника «Софія Київська», зокрема у Малій (Теплій) Софії. Однак, ці прохання не отримали належної уваги.

Виходячи з останньої заяви Міністра стає зрозуміло, що Кабмін вже неприховано вдається до протегування інтересів так званого Київського патріархату. Таке упереджене ставлення є виявом зневаги державних чиновників до Конституції України, яка визначає рівність всіх громадян перед законом. Відмова у зверненні УПЦ і задоволення аналогічної пропозиції від «УПЦ КП» є публічним проявом зневаги з боку чиновників до багатомільйонної пастви Української Православної Церкви. Тим більше потребує адекватної оцінки популістське звинувачення В. Кириленка в українофобстві на адресу цієї найбільшої української релігійної спільноти.

Нагадаємо, нещодавно у Міністерстві закордонних справ, ігноруючи чисельні порушення прав і свобод вірян УПЦ в західних регіонах країни, заявили, що в Україні відсутні утиски на релігійному ґрунті.

Просмотров: 2125