Керуючий справами УПЦ взяв участь у засіданні Всеукраїнської ради церков

Разом з Його Високопреосвященством на засіданні були присутні заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків і голова Юридичного відділу Української Православної Церкви.

1 березня в приміщенні Дому Митрополита Національного заповідника «Софія Київська» відбулося чергове засідання Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій (ВРЦіРО). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посилання на сайт Відділу зовнішніх церковних зв’язків.

DSC_0147З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в засіданні взяли участь керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, а також голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов. Окрім членів релігійних організацій, в засіданні також взяли участь представники профільних органів державної влади України.

Рада обговорила поточну ситуацію у державі, за результатами чого була прийнята «Заява Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій щодо суспільно-політичної ситуації в країні». В Заяві представники українських конфесій висловили своє занепокоєння станом справ в країні, закликали владу дослухатися до голосу народу та дбати про інтереси держави, уникати політичних чвар.

DSC_0144Разом із тим, під час засідання було піднято низку питань, що накопичились у сфері державно-конфесійних відносин.

Зокрема, митрополит Бориспільський і Броварський Антоній у своєму виступі сказав, що люди в Україні все більше зневірюються в своїх надіях на політиків і шукають надію та заспокоєння у Бога, свідченням чого є переповнені храми Української Православної Церкви. «Це з людської точки зору нас приємно дивує, особливо якщо взяти до уваги ті тони інформаційного бруду, наклепів і критики, які виливаються у ЗМІ на нашу Церкву», – зазначив владика.

DSC_0140Незважаючи на всі випробування, Українська Православна Церква незмінно дотримується принципів міжрелігійного і міжконфесійного миру. Однак, попри це існує стійке відчуття того, що є намагання цей мир штучно порушити. В якості прикладу керуючий справами УПЦ привів нещодавно зареєстрований у Верховній Раді України законопроект №4128 (про внесення змін до статті 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо зміни релігійними громадами підлеглості), автором якого є народний депутат В. Є. Єленський. На думку архієрея, цей законопроект є небезпечним для релігійної спільноти України і для міжконфесійного миру в нашій країні. Адже проектом цього законодавчого акту надається право особам, які не входять до складу релігійної громади шляхом односторонньої заяви про те, що вони себе самоідентифікують із цією громадою, впливати на рішення парафіяльних зборів релігійної громади. Іншими словами, дана законодавча ініціатива є спробою на законодавчому рівні закріпити схеми рейдерського захоплення храмів. Митрополит Антоній також висловив занепокоєння тим, що дана законодавча ініціатива попередньо не обговорювалася і не погоджувалася з членами ВРЦіРО, яких вона безпосередньо стосується.

DSC_0192«Ми всі дуже добре розуміємо для чого приймаються цей закон та подібні йому нормативні акти. Але необхідно усвідомлювати, що дія цих законів буде поширюватись на всі релігійні організації в Україні. І якщо сьогодні цей законопроект спрямований головним чином проти Української Православної Церкви, то завтра з такою ж метою ці законодавчі норми можуть бути застосовані до общин інших конфесій та релігійних організацій», – заявив владика.

Окрім того, митрополит Антоній висловив занепокоєння тим, що Департамент у справах релігій і національностей Міністерства культури України затягує в часі або й навіть не реєструє статути єпархій, монастирів і парафій Української Православної Церкви. Представнику профільного державного органу були приведені конкретні факти. Аналогічну стурбованість висловили й представники інших конфесій України. За результатами обговорення було вирішено створити робочу групу з представників конфесій і компетентних державних органів, де буде обговорено як згаданий законопроект №4128, так і проблемні питання реєстрації статутів релігійних організацій.

Під час засідання представники релігійних спільнот України також обговорили пропозиції щодо відзначення цього року 20-ліття заснування ВРЦіРО.

Фото сайту Київської Митрополії

Просмотров: 1203