Богословсько-канонічна комісія відповіла на чисельні звернення вірян щодо введення в обіг електронних паспортів

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія Богословсько-канонічна комісія при Священному Синоді УПЦ розглянула численні звернення віруючих УПЦ з приводу єдиного демографічного реєстру та введення в обіг так званих електронних паспортів, які містять чіп. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За результатами своєї роботи комісія оприлюднила висновок, у якому, зокрема, йдеться про наступне.

IMG_5210
Засідання Богословсько-канонічної комісії відбулося 25 лютого у приміщенні Церковно-археологічного кабінету Київської духовної академії і семінарії

Наприкінці 2015 року Кабінет Міністрів України затвердив «Концепцію створення національної системи ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства», яка передбачає заміну паспортів усім громадянам протягом 2016-2017 років.

Із січня 2016 року в Україні розпочалася видача паспортів нового покоління у формі пластикової картки з електронним носієм інформації (ID-картки). Ця ініціатива викликала збентеження серед значної частини вірних Української Православної Церкви. На адресу Священноначалля надійшли і продовжують надходити численні звернення як від окремих віруючих, так і від цілих парафій і монастирів. В них висловлюються нерозуміння і стурбованість із приводу наслідків кампанії із заміни паспортів, люди заявляють про своє небажання приймати електронні посвідчення особи.

Беззаперечно, держава має право встановлювати відповідні способи обліку громадян. Однак комісія поділяє тривогу наших вірних з приводу наслідків введення електронних паспортів, адже немає жодних гарантій того, що електронна система всеохоплюючого контролю не призведе до втрати свободи людської особистості і не буде використана для маніпулювання нею.

Водночас, комісія вважає за необхідне підкреслити, що поширена серед частини віруючих думка про те, що прийняття і використання електронних документів є гріховним діянням, рівноцінним зреченню від Христа, не може бути визнаним такою, що відповідає дійсності.

Які б неприйнятні ініціативи, з точки зору християнської моралі, не впроваджувались в сферу державно-суспільних відносин, православний християнин повинен пам’ятати: якщо він сам не зречеться Христа, то ніхто не зможе його відділити від любові Божої, навіть якщо використовуватимуться для цього найвитонченіші диявольські хитрощі (див. Рим. 8,35).

Комісія вважає, що необхідно передбачити для громадян можливість відмови від прийняття електронних засобів за релігійними переконаннями та не допустити їх дискримінації.

Неприпустимими є будь-які форми примусу громадян до прийняття електронних паспортів; віруючі повинні мати можливість отримання альтернативних засобів ідентифікації особистості, які не викликатимуть у них тривогу з приводу використання інформації, яку вони міститимуть.

Окрім цього, слід зазначити, що Постановою Кабінету Міністрів України №302 від 25 березня 2015 року затверджено зразок бланка паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм (чіпом) та зразок бланка паспорта громадянина України, що не містить безконтактного електронного носія (чіпа). Відповідно до пункту третього зазначеної постанови, до завершення роботи із забезпечення в повному обсязі територіальних підрозділів Державної міграційної служби матеріально-технічними ресурсами, паспорт громадянина України оформляється з використанням бланка паспорта громадянина України у формі книжечки.

Таким чином, на сьогодні передбачена можливість отримання паспорта громадянина України без чіпу, а також з використанням бланка паспорта громадянина України у формі книжечки.

Фото на головній getthebigpicture.net

Просмотров: 6852