Суд вже вчетверте заперечив розкольникам у правах на храм у селі Птича

Незважаючи на чергову перемогу у вітчизняній судовій інстанції, Свято-Успенська громада УПЦ не може молитися у власному храмі через його арешт в рамках кримінального провадження.

14 березня Господарський суд Рівненської області задовольнив позов парафіян Свято-Успенського храму села Птича Дубенського району про скасування незаконного рішення Птицької сільської ради, яка намагалася віддати церкву вірян УПЦ у почергове користування з розкольниками. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на радника з правових питань Київської Митрополії Олега Денисова.

Нагадаємо, 17 листопада минулого року сільська рада села Птича ухвалила рішення про встановлення почерговості богослужіння в храмі.

За словами юриста український суд вперше засвідчив, що державний орган – сільська рада – втрутився у право власності релігійної громади та ухвалив рішення, яке явно виходить за межі його компетенції. «Суд абсолютно точно використав норми міжнародного права, закріплені практикою Європейського суду з прав людини, і визнав, що такі рішення не можуть прийматися в принципі», – зазначив пан Денисов.

Разом із тим, віряни Української Православної Церкви досі не можуть молитися у власному храмі, тому що потерпають від іншого абсурдного рішення – арешта церкви в рамках кримінального провадження. Оскільки віруючі не змогли відновити справедливість за допомогою вітчизняної судової системи, «громада УПЦ була вимушена звернутися із заявою до Європейського суду з прав людини з вимогою захистити її права від незаконного втручання, вже з боку органів правоохоронної системи, які незаконно заарештували власність громади».

У липні 2015 року розкольники засвідчили, що приймуть остаточне рішення судової інстанції за умови, що громада, яка програє суд, відійде від справи та почне будувати свій власний храм у Птичі. З вересня того ж року низка судових інстанцій: Господарський суд Київської областіКиївський апеляційний господарський судВищий господарський суд довели безапеляційне право громади УПЦ у с. Птича на власний храм.

Просмотров: 503