Предстоятель звершив Літургію Передосвячених Дарів у Хрестовоздвиженському храмі Києво-Печерської Лаври

18 березня, у п’ятницю першої седмиці Великого посту, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Літургію Передосвячених Дарів у Хрестовоздвиженському храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, а також братіє монастиря у священному сані.

З давніх часів Православна Церква для особливого, благоговійного проведення святої Чотиридесятниці, як часу суворого посту і покаяння, не звершує священнодію повної Літургії (з євхаристичним каноном) в дні Великого посту, окрім субот та недільних днів. Натомість у середу та п’ятницю звершується Літургія Передосвячених Дарів, тобто Агнець для цього богослужіння освячується за Літургією, що звершується раніше – в неділю. Заборона звершувати повну Літургію в дні святої Чотиридесятниці міститься в 49-му правилі Лаодікійського собору.

Під час Літургії була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Після закінчення Літургії Блаженніший владика Онуфрій звершив молебень великомученику Феодору Тирону і прочитав молитву над коливом.

IMG_4956
Предстоятель освятив коливо

Святий великомученик Феодор Тирон народився у 306 році. Служив воїном у місті Амасії (територія сучасної Туреччини). Він відмовився принести жертву ідолам, будучи християнином, за що його піддали тортурам і спалили на багатті. Тіло святого дивом залишилася неушкодженим і по цей день являє чудеса.
За переказами, через 50 років після мученицької кончини Феодора, і
мператор Юліан Відступник наказав градоначальнику Константинополя в перший тиждень Великого посту окропляти їжу, яку продавали на міських ринках, ідоложертовною кров’ю. Уві сні Константинопольському архієпископу з’явився вмч. Феодор і попередив його про задум імператора – осквернити піст християн. Святий повелів у ці дні не вживати нічого окрім колива.

На завершення богослужіння Предстоятель привітав усіх з п’ятницею першої седмиці посту і нагадав про подвиг великомученика Феодора Тирона, який у свій час допоміг християнам дотримуватися посту.

«Ми сьогодні молимося, щоб великомученик Феодор і нам допоміг, укріпив не ослабнути у цьому подвигу. А тим, хто ще не розпочав поститися, щоб святий Феодор допоміг вступити на цей рятівний шлях», – сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Напередодні ввечері Його Блаженство звершив читання заключної частини Великого покаянного канону в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври.

Просмотров: 1454