Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Літургію у Свято-Введенському монастирі столиці в день пам’яті його засновниці

Цього дня також відзначається пам’ять 40 мучеників Севастійських, які постраждали за Христа близько 320 року.

22 березня, у день пам’яті 40 мучеників Севастійських та преподобної Димитри Київської, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Свято-Введенському чоловічому монастирі столиці. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Храм на честь Введення Пресвятої Богородиці було освячено у листопаді 1878 року
Храм на честь Введення Пресвятої Богородиці було освячено у листопаді 1878 року

Його Блаженству співслужили архієпископ Білогородський Миколай, архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Макарівський Іларій, архієпископ Городницький Олександр, єпископ Боярський Феодосій, єпископ Обухівський Іона, єпископ Бородянський Варсонофій, єпископ Фастівський Даміан, єпископ Васильківський Миколай, єпископ Золотоніський Іоанн, а також братія монастиря в священному сані та духовенство Київської єпархії.

Під час Малого входу Предстоятель удостоїв кількох насельників обителі богослужбових нагород.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до всіх присутніх у храмі зі словами проповіді.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Під час Літургії Його Блаженство звершив дияконську хіротонію над насельником Свято-Введенського монастиря монахом Леонтієм (Крохальовим).

По завершенні Божественної літургії Блаженніший владика у супроводі архієреїв, духовенства, братії та парафіян монастиря відслужив молебень перед ракою з мощами преподобної Димитри, що знаходиться в нижньому храмі на честь святого великомученика Димитрія.

Ікона святої преподобної Димитри
Ікона святої преподобної Димитри

Свята преподобна Димитра (в миру Матрона Олександрівна Єгорова) народилася у 1810 році в Болгарії. Після смерті чоловіка в 1856 році вона переїхала до Києва, де придбала комплекс будівель на Печерську. У 1877 році вона звернулася до митрополита Київського Філофея з проханням відкрити в межах її маєтку жіночу общину на честь Введення у храм Пресвятої Богородиці для опіки над вдовами та сиротами. Наступного року у березні община була заснована, тоді ж почила у Бозі Матрона Олександрівна, перед смертю прийнявши чернечий постриг з іменем Димитра. У 2008 році рішенням Священного Синоду УПЦ засновниця Свято-Введенської обителі була канонізована.

Вітаючи усіх з пам’яттю святих Севастійських мучеників та преподобної засновниці Введенського монастиря, Предстоятель підкреслив силу духу та мужнього стояння в православній вірі угодників Божих, побажав кожному по мірі сил наслідувати їхній подвиг та благословив усіх.

Нагадаємо, минулої неділі Предстоятель УПЦ звершив чинопослідування з читанням Акафісту Божественним Страстям Христовим у Києво-Печерській Лаврі.

Просмотров: 2268