25 березня на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбулася прес-конференція Інформаційно-просвітницького відділу Української Православної Церкви, присвячена проблемі внесення змін до законодавства згідно проекту № 4128.

На заході були присутні Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ єпископ Ірпінський Климент, Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов, секретар Рівненської єпархії протоієрей Віталій Герлинський та клірик Рівненської єпархії протоієрей Віктор Земляний, а також представники ЗМІ.

Нагадаємо, ініціаторами вказаного законопроекту виступили Віктор Єленський, Світлана Войцеховська, Павло Кишкар та ще 4 народні депутати. За задумом авторів, проект має дати право місцевим громадам вільно змінювати свою підпорядкованість релігійним центрам «на загальних зборах». При цьому в документі пропонується визначати належність особи до певної релігійної громади шляхом її самоідентифікації із цією релігійною громадою.

25 березня на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбулася прес-конференція Інформаційно-просвітницького відділу Української Православної Церкви, присвячена проблемі внесення змін до законодавства згідно з проектом № 412На початку прес-конференції єпископ Ірпінський Климент окреслив небезпеку прийняття законопроекту № 4128. Зокрема, Його Преосвященство наголосив, що дана ініціатива є дискримінацію віруючих, оскільки фактично дає змогу вирішувати долю їхніх громад стороннім особам. «Цей законопроект суперечить тим зобов’язанням, які Україна взяла, як суверенна держава, по відношенню до інших держав і організацій стосовно дотримання прав і свобод людей в нашій країні», – відзначив Голова Інформаційно-просвітницього відділу.

Преосвященний владика підкреслив неприкрите намагання авторів законопроекту зменшити кількість релігійних громад Української Православної Церкви. За словами Його Преосвященства, лише минулого тижня нардеп Віктор Єленський кілька разів вчиняв спроби «проштовхнути» цей законопроект через профільний комітет, порушуючи регламент Верховної Ради.

25 березня на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбулася прес-конференція Інформаційно-просвітницького відділу Української Православної Церкви, присвячена проблемі внесення змін до законодавства згідно з проектом № 412Особливу увагу Голова Інформаційно-просвітницького відділу приділив прикладам реалізації пропонованого в законопроекті механізму церковного рейдерства. «Випадки порушення прав віруючих неодноразово фіксувалися органами внутрішніх справ», – зазначив Його Преосвященство. Лише в трьох областях: Тернопільській, Волинській і Рівненській, було порушено близько 25 кримінальних справ з приводу церковного рейдерства і насилля . «Є спроби зробити так, щоби законодавство дозволяло таку вакханалію і це церковне рейдерство на місцях», – наголосив спікер Української Православної Церкви, коментуючи вказану ініціативу нардепів.

Єпископ Климент також повідомив, що випадки порушення прав віруючих УПЦ фіксуються не лише органами внутрішніх справ, але і міжнародними організаціями, зокрема Моніторинговою місією ОБСЄ, а також в Управлінні Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини.

DSC_8108Перед присутніми також виступив з коментарем протоієрей Олександр Бахов, який окреслив недоліки законопроекту з юридичної точки зору.

Нагадаємо, нещодавно Голова юридичного відділу УПЦ для Інформаційно-просвітницького відділу прокоментував ініціативу групи депутатів ВРУ внести зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» в частині зміни релігійними громадами підлеглості.

Слід також відзначити, що 16 березня Головне науково-експертне управління Верховної Ради оприлюднило висновок дослідження законопроекту № 4128, в якому вважає доцільним відхилити дану ініціативу нардепів у першому читанні.

Наприкінці прес-конференції слово було надано секретарю Рівненської єпархії протоієрею Віталію Герлінському та протоієрею Віктору Земляному. Священики розповіли про конкретні випадки захоплень храмів Української Православної Церкви на Рівненщині та відзначили небезпечні наслідки вказаної ініціативи, якою окремі народні депутати намагаються легалізувати церковне рейдерство.

На завершення конференції представники духовенства відповіли на запитання журналістів.

Просмотров: 1070