Законопроект №4128 не відповідає нормам міжнародного права – голова Юридичного відділу УПЦ

На сьогоднішній день зафіксовано ряд порушень прав віруючих Української Православної Церкви в західних областях України. Автори законопроекту №4128 намагаються закріпити ці порушення на законодавчому рівні, не зважаючи на норми міжнародного права. 

Про це наголосив голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов під час брифінгу у Києво-Печерській Лаврі 25 березня, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Він зокрема зазначив, що за цим законопроектом, для того щоб належати до якоїсь релігійної громади особі достатньо себе ототожнювати із цією релігійної громадою та брати участь у релігійному житті населеного пункту.

«За таких обставин ця норма є незаконною та передбачає втручання у діяльність релігійної громади. Відповідно до норм міжнародного права та практики Європейського суду з прав людини, питання про членство у релігійній організації розглядається як спосіб вираження поглядів відповідно до права на свободу віросповідання, яке не може бути обмеженим прийняттям такого законопроекту», – підкреслює протоієрей Олександр.

У разі прийняття законопроекту №4128, його положення не будуть кореспондуватися із міжнародним законодавством.

Зокрема, відповідно до судової практики Европейського суду із питань свободи віросповідання принцип автономії релігійних організацій від держави забороняє державі вимагати від релігійної громади приймати нових членів або виключати інших, пояснює юрист.

Ця вимога також підтверджується у низці інших рішень Європейського суду: Hasan and Chaush, cited above, paragraph 78; and Manoussakis and Others v. Greece, judgment of 26 September 1996, Reports 1996-IV, paragraph 47.

Окрім іншого, згідно статті 9 Конвенції з прав людини, у випадку доктринальних та організаційних різнобачень між релігійною громадою та її членами, свобода віросповідання останніх полягає у праві вільно покидати цю громаду. (Священний Синод Болгарскої православної церкви (митрополит Іннокентій) та ін. проти Болгарії,  137, Карлссон (Karlsson) проти Швеції, № 12356/86, рішення Комісії від 8 вересня 1988 р. Рішення та Звіти (DR) 57, с. 172, Шпец (Spetz) та інші проти Швеції,, № 20402/92, рішення Комісії від 12 жовтня 1994 року та Уільямсон (Williamson) проти Великобританії, № 27008/95, рішення Комісії від 17 травня 1995 р.).

Нагадаємо, нещодавно голова Юридичного відділу УПЦ для Інформаційно-просвітницького відділу прокоментував ініціативу групи депутатів ВРУ внести зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» в частині зміни релігійними громадами підлеглості.

Просмотров: 1024