Голова Синодального юридичного відділу спростував заяви представників Мінкульту щодо нереєстрації статутів УПЦ

У ЗМІ з`явився коментар представників Міністерства культури України, у якому зазначається, що статути Української Православної Церкви не реєструються, так як вони суперечать закону. Дерслужбовці для РІСУ заявили, що установчі документи релігійних організацій, що належать до УПЦ повернули на доопрацювання.

Голова Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов у коментарі для Інформаційно-просвітницький відділу відкидає усі ці заяви і зазначає: «твердження, що «статути повернуто на доопрацювання» абсолютно не відповідає дійсності».

БаховЗа його словами, «жодного із 12-ти статутів, що перебувають на реєстрації, не було повернуто на доопрацювання. Документи й надалі перебувають у Міністерстві культури».

Він також підкреслює, що немає інших офіційних підтверджень словами можновладців із Мінкульту.

«Жодних офіційних повідомлень із зауваженнями про невідповідність законодавству або правками нам не надходило, – зазначає юрист. – А про те, що наші статути суперечать закону, я довідався із коментарів чиновників, які з`явилиcь у ЗМІ 29 березня 2016 року».

При цьому голова Синодального відділу підтверджує, що усні зауваження надавались. «Але їх було враховано та усунуто до 15 липня 2015 року, – зазначає він. – Після цього у серпні надійшов лист датований квітнем, що статути розглядає Експертна рада. Жодного повідомлення більше не надходило, допоки ми не підняли це питання на прес-конференції».

Голова юридичного відділу УПЦ у відповідь на заяви чиновників заявляє: «Ми відкриті до взаємодії, і як ніхто зацікавленні у реєстрації наших статутів. Але до цього часу ми не отримали чіткої і аргументованої позиції ані Мінкульту, ані Експертної ради – в чому ж статути УПЦ суперечать закону?».

Нагадаємо, питання щодо нереєстрації статутів УПЦ Мінкультом було піднято під час прес-конференції, яка відбулася у Києво-Печерській Лаврі 25 березня 2016 року.

Просмотров: 826