Коли ми сподіваємося на себе, то завжди падаємо – Предстоятель

10 квітня, у Неділю 4-у Великого посту, день пам’яті преподобного Іоанна Ліствичника, під час проповіді в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври Блаженніший Митрополит Онуфрій підкреслив, що той, хто не шукає своєї волі, але «голодний і спраглий» на правду Божу, набуває почуття милосердя. «Така людина якщо побачить, що хтось згрішив, зробив щось непристойне, то не судить його, – пояснив Архіпастир, – а говорить, що ця людина пала через неміч – ще не пізнала, що треба вручити себе в руки Божі».

«Коли ми на себе сподіваємося, на свої сили, на свої можливості, то ми завжди падаємо», – додав Предстоятель.

Той же, хто виявляє милість до інших, сам заслуговує милості. Разом із тим, людина милостива набуває чистоти серця.

Первосвятитель відзначив, що людина володіє не тільки тілесним, але і душевним зором, яким здатна розглянути свої помисли, почуття, бажання. «Ці наші духовні очі забруднені гріхом, – підкреслив Архіпастир. – Світ, який ми бачимо через ці очі, заломлюється, він бачиться не таким, яким він є».

Світ насправді гарний, прекрасний, як і кожна людина. Блаженніший Митрополит Онуфрій зазначив, що світ для нас поганим стає не тому, що сам по собі поганий, але тому, що споглядач його має нечисте серце, інакше кажучи, забруднений внутрішній зір.

«Коли людина досягає такого стану, що стає кроткою, милує всіх, тоді у неї з’являється чистота серця, – підсумував Архіпастир. – І така людина Бога побачить». Вона вже бачить не тільки очима віри через читання священних книг, повчань мудрих мужів, а бачить Бога як Іншого за допомогою свого внутрішнього зору. І від цього людина відчуває почуття щастя, радості і миру.

Просмотров: 526