Архієпископ Лука звернувся до влади Запоріжжя, у зв’язку з дискримінацією Української Православної Церкви в регіоні

Звернення до заступника голови облдержадміністрації Гугніна Є.А. і до голови Олександрівської райдержадміністрації у м. Запоріжжя Мостового В.О. архієпископ Запорізькій і Мелітопольський Лука направив 14 квітня.

У своєму листі архієрей висловив занепокоєння вірян Української Православної Церкви тим фактом, що 11 квітня на мітингу-реквіємі, приуроченому Міжнародному дню пам’яті в’язнів нацистських концтаборів не були запрошені священики найбільшої конфесії в регіоні – Запорізької єпархії Української Православної Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

Як зазначив архієпископ Лука, таке ігнорування владою канонічної Церкви викликає подив. Адже, воно мало місце не дивлячись на те, «що вибір, облаштування місця проведення заходу та встановлення Поклінного Хреста були здійснені на кошти православних запорожців».

В своєму Зверненні керуючий Запорізькою єпархією також підкреслив:

«Чим пояснити таку прикру “забудькуватість” або неувагу з Вашого боку до суспільно-соціальної діяльності пастви Запорізької єпархії? На заході прозвучали слова: “Школярі беруть участь в панахиді за жертвами нацизму, і вони повинні вчитися цьому прикладу стійкості, непохитності, витримки і героїзму”. А який приклад Ви подаєте цим школярам? Приклад цілеспрямованого штучного створення образу ворога в особі православного єпископа, священиків, тисяч звичайних віруючих людей, не запросивши тих, хто створив це пам’ятне місце?

Це не лише образливо, але і небезпечно, оскільки може привести до неконтрольованих наслідків.

Керівництво Запорізької єпархії УПЦ прикладає усі свої сили для збереження миру і цивільного спокою, непохитності у справі пастирської опіки усіх своїх чад, незалежно від політичних або будь-яких інших громадських поглядів. Молитва за мир і примирення цивільного протистояння і ворожнечі – щоденна турбота кожного православного вірянина єпархії.

Якість роботи будь-якого державного чиновника оцінюється за результатами його діяльності. Україна сповідує європейські цінності, де якщо державний чиновник   викривається в неправдивих заявах або нефахових вчинках – він подає у відставку. Якщо людина на своєму посту приносить суспільству не користь, а шкоду – його звільняють.Якщо погано працює транспорт – всім зрозуміло, що винен відповідальний за транспорт; якщо проблема з медициною – відповідальний за охорону здоров’я. Але що ж повинно статися у нас, щоб усім стало зрозуміло, що не на своєму місці люди, які відповідають за церковно-державні стосунки в регіоні, при цьому не бажають підвищити рівень своїх знань у цій галузі? Початися релігійна війна?

У правовій державі, до статусу якого прагнула Україна, люди повинні пам’ятати про відповідальність за свої слова і вчинки. Хочемо нагадати приказку нашого народу: “Що посіяв, то і зібрав”. Крім того, чим більше бумерангів з недобрими ситуаціями хтось запускає зовні, тим жорсткіший удар може з часом осягнути цю людину і загальну справу, в якій він бере участь.

У одній зі своїх проповідей Блаженнійший митрополит Онуфрій сказав: “Своя правда може здатися дуже красивою, дуже перспективною, але вона за своєю суттю несе смерть. А воля Божа – вона іноді буває неприємна для нас, буває гірка, важка – у своїй суті несе з собою життя”.

Ми не залишаємо надію, що спроби штучного створення образу ворога з вірян Запорізької єпархії УПЦ знайде належну оцінку і розуміння у Вас».

Просмотров: 663