У різних єпархіях УПЦ цього Великого Посту з’явилися нові ченці і черниці

Протягом Великого посту Українська Православна Церква поповнилася новими ченцями і черницями.

Чернечі постриги були здійсненні майже в усіх єпархіях УПЦ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

За словом Блаженнішого Митрополита Онуфрія, чернецтво – це саме та опора, на якій тримається вся Церква. Предстоятель нещодавно процитував святителя Димитрія Ростовського, який говорив «Церква – це виноградник, а монахи – сухі кілки. Якщо немає цих кілків, то гілки падають на землю і не дають плоду, а гниють. Для того, щоб виноградник приносив плоди, повинні бути опори, які його тримають».

Варто зазначити, що згідно звіту «Про мережу церков і релігійних організацій в Україні» в монастирях  Української Православної Церкви станом на початок року подвизалося 4 847 ченців та черниць, що складає 70% від усього чернецтва України.

На престольне свято митрополит Рівненський і Острозькій Варфоломій благословив чернечий одяг для перших насельниць новоутвореної обителі єпархії – на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці у селі Андрусіїв Гощанського району.

«Коли монах принесе свої обітниці перед Богом і людьми, він приймає друге Хрещення, очищається від гріхів і стає сином світла, тоді й Господь наш зі Своїми ангелами радіє за нього», – процитував святителя Симона Фессалонікійського владика та побажав сестрам нового форпосту Православ’я на Рівненщині заступництва Матері Божої, сили й мудрості.

Чернечий постриг у Вознесенській єпархії над благочинним Доманівського округу здійснив єпископ Вознесенський і Первомайський Олексій 4 квітня у храмі Христа Спасителя. Настоятель Свято-Олександрівського храму смт Доманівка прот. Віктор Стояновський був названий у постригу Антонієм, на честь преподобного Антонія Печерського, засновника Києво-Печерської Лаври.

У Свято-Стрітенському жіночому монастирі Волинської єпархії чин постригу інокині Анни, котра у чернецтві названа Алевтиною, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта звершив вікарій Волинської єпархії єпископ Камінь-Каширський Нафанаїл. Таким чином в останній рік у Михнівському монастирі чернечий постриг прийняли вже шестеро його насельниць.

Керуючий Дніпропетровською єпархією митрополит Іриней у Знам’янському жіночому монастирі звершив чернечий постриг і одягнув у рясофор нових послушниць 5 квітня.

У чернецтво були пострижено чотири черниці. Так, Антоніна, Вікторія, Ірина, Ірина при постригу отримали нові імена Афанасія, Миколая, Тихона, Гавриїла.

На Луганщині 8 квітня з благословення митрополита Луганського і Алчевського Митрофана ігумен Свято-Іоанно-Предтеченського монастиря архим. Варфоломій (Кузнєцов) у Пантелеімонівському храмі с.Морозівка звершив чернечий постриг. У мантію були пострижені троє послушниць.

В п’ятницю четвертого тижня Великого посту керуючий Мукачівською єпархією Феодор у Свято-Успенському жіночому монастирі, що в селі Домбоки, звершив постриг монахині Ксенії у велику схиму з іменем Стефаніда. Схимниці владика побажав бути вірній своєму чину та сумлінно виконувати головний послух − молитву за увесь світ.

Раніше, 26 березня, архієпископ Феодор у чоловічому монастирі на честь ікони Божої Матері «Казанської», що в селі Тишів звершив монаший постриг над послушником обителі − Георгієм Раковець. При постризі в мантію послушнику Георгію було дане ім’я Аверкій.

Цього ж дня у жіночому монастирі на честь Похвали Божої Матері в селі Сухий Мукачивської єпархії відбувся перший в історії обителі чернечий постриг. Звершив чин благочинний жіночих монастирів єпархії − архімандрит Тіхон (Лютянський). При постризі в мантію послушниці Олександрі було дане ім’я  Ангеліна, а послушниці Надії − Варвара.

27 березня єпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп звершив чернечий постриг у зимовому храмі Свято-Покровського монастиря Олександрії.

1 квітня архієпископ Ніжинський і Прилуцький Іриней у Петропавлівському храмі Благовіщенського чоловічого монастиря м. Ніжина звершив постриг у мантію інока Спириона та послушників Ігоря і Миколая. При постризі новопострижені монахи отримали імена: Софроній,Іоасаф та Нектарій.

Пізніше, 12 квітня, архієпископ Іриней у соборному храмі Введенського жіночого монастиря міста звершив чернечий постриг інокинь Васси та Олімпіади. Сестри після постригу в мантію отримали імена Сусанна та Магдалина.

Цього ж дня, 12 квітня, митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел звершив чернечий постриг у велику і малу схиму в храмі на честь ікони Божої Матері «Скоропослушниця» насельниць Свято-Воскресенського жіночого монастиря міста Теплодар.

12 квітня в храмі прп. Феодосія Печерського в Дальніх печерах Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври керуючий справами УПЦ, ректор Київської духовної академії і семінарії митрополит Бориспільський і Броварський Антоній звершив чернечий постриг викладача, аспіранта і студента духовних шкіл.

Викладач і аспірант Київських духовних шкіл Сергій Мельник отримав у постригу ім’я Пантелеімон, в честь великомученика і цілителя Пантелеімона; аспірант Микита Пасенко Силуан, в честь преподобного Силуана Афонського; студент II курсу магістратури Сергій Стрєльцов – Афанасій, на честь преподобного Афанасія Афонського.

За словами святителя Ігнатія Брянчанинова, ченці суть ті християни, які залишають всі, по можливості, земні заняття задля молитви, – чесноти, яка вище всіх чеснот, аби з її допомогою з’єднатися в єдине з Богом, як сказав апостол: Прилепляяйся Господеви бывает един дух с Господом (1Кор.6: 17. Преподобний Марк Подвижник, Слово 4). А як молитва запозичує свою силу з усіх інших чеснот і з усього вчення Христового, то ченці докладають особливого старання до виконання євангельських заповідей, додаючи до виконання заповідей, що є обов’язковим для всіх християн, виконання двох порад Христових: поради про нестяжання і поради про безшлюбність (Преподобний авва Дорофей, Повчання 1). Ченці своїм життям прагнуть уподібнитися життю на землі Господа нашого Іісуса Христа: саме тому святі монахи іменуються преподобними.

Просмотров: 2650