Дивіться у Велику Суботу на «Інтері» документальну прем’єру «1000 років на Афоні» (+відео на YouTube)

«1000 років на Афоні» – це фільм як про сучасне життя Святого Афона, так і про невідомі або забуті сторінки історії древньоруського чернецтва на Святій Горі.

У суботу, 30 квітня, напередодні свята Христового Воскресіння, на телеканалі «Інтер» новий документальний фільм «1000 років на Афоні» покажуть вперше. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу телеканалу.

Стрічку створено за сприяння Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні і присвячено до 1000-річного ювілею давньоруського чернецтва на Афоні.

В ефір фільм вийде о 12:00, перед початком прямої трансляції сходження Благодатного Вогню.

Про 1000-річну історію давньоруського чернецтва на Афоні та його духовні центри. Про древній скит «Ксілургу», заснований невдовзі після Хрещення Київської Русі св. равноап. князем Володимиром, у якому подвизався преподобний Антоній Печерський, обитель «Старий Русик», де давньоруські монахи проживали з XII ст., Пантелеімонівський монастир, Іллінський і Андріївський скити. Про це і не тільки вперше розкажуть українським телеглядачам. Вперше телеглядачі зможуть побачити древній козацький скит «Чорний Вир», заснований запорізькими козаками у 1747 році і недавно виявлений українським дослідником Афона Сергієм Шумило.

«Для багатьох віруючих людей Афон є певним маяком, опорою християнської традиції, її незмінності, – говорить автор фільму, головний редактор «Інтера» Антон Нікітін. – Тим, що не піддається сумніву і зміні вже більше 1000 років. Це місце безперервної молитви. Все, з чого складається афонське життя, – тільки праця і молитва. І якщо ми хочемо поглянути на свої витоки, то потрібно знати про це місце більше».

Дивіться фільм вже на YouTube:

Інформаційно-просвітницький відділ раніше публікував окремі відеосюжети  з фільму. Про сучасне життя в монастирях Святої Гори, про нинішніх подвижників і їхні незвичайні долі:

Про преподобного Антонія Печерського

Про послух на Святій Горі

Третій – про запорізьких козаків на Святій Горі

Був рок-музикантом, став ченцем

Чому успішний банкір вирішив стати ченцем? 

Просмотров: 527