Великий фоторепортаж з усієї України до Дня Перемоги

В усіх єпархіях Української Православної Церкви вшанували пам’ять героїв Великої Вітчизняної війни.

8-9 травня в Українській Православній Церкві підносили подячні молитви з нагоди Перемоги у Великій Вітчизняній війні 71 рік тому, молилися за спокій душ усіх померлих учасників тих страшних подій, вітали ветеранів, а також було звершено хресні ходи, представники УПЦ взяли участь в урочистостях з нагоди пам’ятної дати. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

IMG_6637Нагадаємо, 9 травня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій взяв участь у церемонії покладання квітів до Вічного вогню та могили Невідомого солдата у столичному парку Вічної Слави. 8 травня Предстоятель Української Православної Церкви разом зі столичним духовенством підніс молитви за упокій жертв Великої Вітчизняної війни.

9 травня братія і прочани Свято-Успенської Святогірської Лаври в Успенському храмі обителі піднесли подячну молитву за Божественною літургією з нагоди 71-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Після закінчення Божественної літургії розпочався хресний хід з обителі в центр міста Святогірська на Пагорб Слави, де була відслужена панахида. Під час хресного ходу співали великодні пісні, і служили молебень з акафістом Божої Матері перед іконою «Незламна Стіна». Окрім хоругв, деякі учасники хресного ходу несли фотографії ветеранів Великої Вітчизняної війни, які брали участь в боях за Святогір’я, а також тих, хто був родом з цих місць.

Митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел привітав ветеранів Великої Вітчизняної війни, тих, хто кував перемогу на фронті та працював в тилу, дітей військових років. 9 травня владика відвідав один з одеських двориків в центрі Одеси, де зібралися за святковим столом ветерани. Хор духовенства Одеської єпархії виконав пісні воєнних років для них, наприкінці торжества кожен ветеран отримав святковий подарунок від Одеської єпархії УПЦ.

Також митрополит Агафангел взяв участь в урочистих заходах з нагоди Дня Перемоги, які пройшли в Одесі на меморіальних комплексах в парку Шевченка на Алеї Слави 9 травня та 10 травня на площі біля пам’ятника визволителям Одеси.

Вшанували пам’ять загиблих і віддали честь живим учасникам кривавих подій біля меморіалу «Вічно живим» у Кременчуці. Участь в урочистих заходах взяв і єпископ Кременчуцький і Лубенський Миколай.

9 травня у Полтаві відбулася традиційна церемонія — покладання квітів до Меморіалу Солдатської слави з нагоди 71-ї річниці Перемоги над фашизмом. В усіх храмах Полтавської єпархії відбулися заупокійні богослужіння великоднім чином за загиблими у цій війні, а також подячні молебні за даровану Богом перемогу над фашистськими загарбниками.

На Рівненщині пам’ять односельців, котрі загинули від рук німецько-фашистських загарбників, вшанували у селі Гільча Здолбунівського благочиння. На місці, де зараз височіє обеліск, у роки Великої Вітчизняної війни фашисти живцем спалили мирних жителів – мешканців села. Щороку, на день Перемоги, тут відбуваються пам’ятні заходи.

У Корці віряни УПЦ День Перемоги відзначили  молитвою. Біля пам’ятної стели загиблим воїнам, що на місцевому цвинтарі, поминальну панахиду за спочилими воїнами звершили благочинний Корецького благочиння  протоієрей Ярослав Воят у співслужінні настоятеля Свято-Георгіївського храму  м. Корець протоієрея Андрія Дячека, настоятеля Свято-Іллінського храму с. Гвіздів  протоієрея Тарасія Трофимчука та настоятеля Свято-Яківського храму с. Харалуг протоієрея Івана Федорчука. Із теплими словами вдячності до ветеранів звернувся отець благочинний Ярослав Воят.

З благословення митрополита Сарненського і Поліського Анатолія  настоятелі ввірених їм парафій разом з громадами звершили поминальні панахиди за загиблими воїнами Великої Вітчизняної Війни та вшановула їх пам’ять.  Зокрема, секретар єпархіального управління архімандрит Феофан (Федюкевич) взяв участь у заходах, приурочених вшануванню пам’яті воїнів-визволителів біля меморіалу м. Сарни.

9 травня архієпископ Сєвєродонецький і Старобільський Никодим взяв участь в урочистих заходах, присвячених Дню Перемоги на площі Перемоги в м. Сєвєродонецьк.

9 травня архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій на честь Дня Перемоги вшанував пам’ять загиблих та привітав ветеранів. Сумський архіпастир прибув на центральне міське кладовище та поклав квіти до кожної могили загиблих воїнів, що поховані на Алеї Слави, а також звершив коротку заупокійну молитву біля кожної могили. Біля Меморіалу Слави Сумський Преосвященний поклав корзину з квітами до вічного вогню та проголосив “Вічну пам’ять” усім загиблим у роки війни. Владика Євлогій підійшов до ветеранів та вручив кожному квіти та ікону Божої Матері. Як і в попередні роки, ветерани тепло вітали владику у відповідь.

Духовенство Чернігівської єпархії взяло участь у церемонії покладання квітів до Вічного вогню та могили Невідомого солдата на Болдиній горі м. Чернігова. Також були піднесені молитви за упокій жертв Великої Вітчизняної війни.

У День Перемоги єпископ Івано-Франківський та Коломийський Тихон у кафедральному соборі Різдва Христового м. Івано-Франківськ звершив молебень про захисників Вітчизни. Цього ж дня згідно багаторічній традиції православні віруючі разом з представниками громадських організацій прийшли на міське кладовище, де біля двох братських могил воїнів‐визволителів єпископ Тихон очолив поминальне богослужіння.

9 травня православні Тернополя відзначили День Перемоги. Після Літургії у кафедральному соборі “Святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії”, була відслужена панахида за загиблими у війні. Пізніше священники та прихожани прибули у Парк Слави, де захоронені воїни, котрі визволяли Тернопіль та відслужили літію за загиблими. Відслужили літію і на міському кладовищі біля могил загиблих воїнів.

8 травня митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій взяв участь у заходах на Меморіалі Слави в Харківському лісопарку.

Напередодні Дня перемоги 8 травня з благословення митрополита Херсонського і Таврійського Іоанна в Херсоні відбулася традиційна хода духовенства і віруючих від Катерининського собору до Парку Слави, де біля Вічного вогню, біля могили невідомого солдата була звершено заупокійну літію за загиблими захисникам нашої Батьківщини в роки Другої Світової війни і покладені квіти.

9 травня в Сквері Перемоги м. Первомайськ пройшли урочисті заходи, присвячені цій події. Після святкового ходу ветеранів, представників громадських організацій, жителів і гостей міста по центральній площі, біля Вічного Вогню відбувся урочистий мітинг. Зі словами привітань та настанов до всіх звернувся єпископ Вознесенський і Первомайський Алексій.

З благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта панахиду за спокій душ загиблих на фронтах воїнів, які віддали життя за Перемогу, та загиблих жертв цієї війни на Мемоіральному комплексі «Вічна Слава» очолив вікарій Волинської єпархії єпископ Камінь-Каширський Нафанаїл. Зі співом ірмосів Пасхального канону священнослужителі, семінаристи і вірні пройшли Хресним ходом та встановили біля головного обеліску над Вічним вогнем уквітчаний Хрест.

У День Перемоги в храмах Донбасу за Божественною літургією підносилася молитва за загиблими у Великій Вітчизняній війні і про мир на нашій землі. У Богоявленському кафедральному соборі Горлівки Божественну літургію звершив митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан у співслужінні духовенства міста. Після літургії числена кількість духовенства і городян пройшли хресним ходом до парку Слави. Тут у каплиці мученика Віктора митрополит Митрофан очолив панахиду за всіма загиблими у Великій Вітчизняній війні.

9 травня після закінчення Божественної літургії архієпископ Лука, ветерани, священнослужителі та миряни Запорізької єпархії Української Православної Церкви поклали квіти на Алеї Слави.

9 травня архієпископ Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф разом з усім духовенством обласного центру поклав квіти полеглим героям біля Меморіального комплексу на Фортечних валах. Після покладання квітів була виголошена «Вічна пам’ять» «вождем и воинам, на поле брани жизнь свою за веру и Отечество положившим». Після відвідин Меморіального комплексу архієпископ Іоасаф в Кафедральному соборі Різдва Божої Матері відправив заупокійну літію.

9 травня з благословення митрополита Вінницького і Барського Симеона духовенство міста Вінниці на чолі з благочинним протоієреєм Богданом Маліновським взяло участь в урочистостях присвячених Дню Перемоги над нацизмом. Зокрема священики поклали квіти до Меморіалу загиблим воїнам.

Просмотров: 1538