Предстоятель УПЦ звершив Літургію у Мгарському монастирі Полтавської єпархії

Сьогодні обитель вшановує день пам’яті свого Небесного покровителя – святителя Афанасія, патріарха Цареградського, Лубенського чудотворця.

15 травня 2016 року, у Неділю 3-тю після Пасхи, святих жон-мироносиць, Блаженніший Митрполит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Спасо-Преображенському Мгарському чоловічому монастирі Полтавської єпархії. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель УПЦ звершив Літургію у Мгарському монастирі Полтавської єпархіїСьогодні з нагоди Міжнародного дня сім’ї, з благословення Предстоятеля УПЦ, у всіх храмах і монастирях єпархій Української Православної Церкви відбулися молебні про примноження любові, єдності та порозуміння в сім’ях.

Його Блаженству співслужили настоятель монастиря митрополит Полтавський і Миргородський Филип, єпископ Кременчуцький і Лубенський Миколай, єпископ Золотоношський Іоанн, єпископ Новосанжарський Веніамін, а також духовенство обителі та єпархії.

Під час Літургії Предстоятель звернувся до пастви зі словом проповіді.

Предстоятель УПЦ звершив Літургію у Мгарському монастирі Полтавської єпархіїНа початку 1654 року, на шляху з Москви у Константинополь, у Мгарському монастирі зупинився Константинопольський патріарх Афанасій III (Пателарій). Тут же він з волі Божої упокоївся, залишивши заповіт поховати себе в цьому монастирі. У 1662 році святитель Афанасій був прославлений у лиці святих, а тіло його було віднайдене нетлінним. До 1936 року мощі святителя перебували в Мгарському Спасо-Преображенському монастирі. Нині вони покояться в Кафедральному Благовіщенському соборі м Харкова.

Наприкінці богослужіння відбувся хресний хід, після якого Предстоятель окропив віруючих святою водою та підніс молитву святителю Афанасію.

На завершення Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав архієреїв, братію та парафіян обителі зі святом і благословив усіх.

Нагадаємо, цими днями Предстоятель УПЦ очолив богослужіння у Олександро-Невському ставропігійному жіночому монастирі с. Городнє Волинської області.

Предстоятель УПЦ звершив Літургію у Мгарському монастирі Полтавської єпархіїІсторична довідка: Появу перших ченців на Мгарській горі передання відносить до X-XI ст., а самий Спасо-Преображенський монастир був заснований митрополитом Ісаєю Копинським в 1619 році. У 1692 році на місці раніше побудованої дерев’яної церкви, на кошти гетьманів І. Самойловича та І. Мазепи був побудований кам’яний Спасо-Преображенський храм.

У 1919 році, в ніч з 5 (18) на 6 (19) серпня, на престольне свято Преображення Господня, більшовики розстріляли 17 мгарських ченців на чолі з ігуменом Амвросієм. Новомученики поховані за вівтарем скитської церкви Благовіщення.

На початку 30-х років на території Мгарського монастиря радянською владою був створений Патронат для дітей «ворогів народу». З 1937 року тут знаходився дисциплінарний батальйон, а з 1946 – військові склади. У 1985 році монастир передали під піонерський табір.

Відродження цієї обителі почалося лише в 1993 році. Першим її намісником упісляреволюційний період став ігумен Филип (Осадченко), згодом архімандрит, а нині – Митрополит Полтавський і Миргородський.

Просмотров: 3313