На Рівненщині розкольники напідпитку ділили храми

23 травня 2016 року ввечері в селі Рачин Дубенського району Рівненської області прихильники «Київського патріархату» за підтримки сільського голови та радикально налаштованих молодиків намагалися позбавити місцевих вірян УПЦ каплиці та змусити відмовитися від будування власного церковного будинку. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на офіційний сайт Рівненської єпархії.

Свої дії сільський голова О. Кривичун, який раніше виступав з голослівними звинуваченнями у бік Української Православної Церкви, аргументував наявністю сумнівного документу з мокрою печаткою Рачинської сільради. Нібито сільська влада поставила релігійній громаді УПЦ ультиматум до 20:00 24 травня 2016 року залишити приміщення каплиці на честь святої великомучениці Варвари.

«Не зрозумілим залишається, на якій підставі сільський голова може виносити таке рішення, та ще скріплюючи його офіційною печаткою в позаробочий час, грубо порушуючи тим самим законодавство України та вочевидь перевищуючи службові повноваження», – прокоментували протизаконні дії пана Кривичуна у Рівненській єпархії.

Неприкрита дискримінація селян Рачина – вірян УПЦ – супроводжувалась образами та погрозами в їхній бік. Дехто із представників «УПЦ КП» перебував у нетверезому стані, зокрема, й один з депутатів сільської ради. Його автомобіль заблокували місцеві жителі, вони ж викликали поліцію.

Місцеві жителі вкрай обурені рейдом заангажованих депутатів та розкольників, які використовують силу молодиків з «Козацької варти». Два роки тому, після переходу частини вірян у «Київський патріархат», місцева громада УПЦ пішла на поступки розкольникам, віддавши їм місцевий храм та церковний будинок. Для самих же вірян не залишилось нічого іншого, як проводити богослужіння у капличці на сільському цвинтарі. Зараз же рейдери бажають відібрати навіть каплицю у громади.

Значною мірою ескалації напруги серед селян сприяє агітація пана Кривичуна, який під час сільських зборів, присвячених вирішенню питання будівництва церковного будинку громади УПЦ, не цурався безпідставних агресивних звинувачень на адресу Української Православної Церкви та її вірян.

Наступного дня, 24 травня, у сільраді відбулися перемовини за участю сільського голови, представників громади УПЦ та «Київського патріархату». В результаті обговорення проблеми претензії до вірян Української Православної Церкви були скасовані, а будівництву – дозволено продовжуватися.

Нагадаємо, на Дубенщині вже неодноразово грубо порушувалися права віруючих УПЦ. Зокрема, нещодавно чиновники з Дубенської райради намагалися схилити сільського голову позбавити громаду УПЦ права на власний храм. Раніше ж повідомлялося, що Дубенський чиновник напідпитку напав на священиків УПЦ.

Просмотров: 1126