Делегація Синодального військового відділу УПЦ звершила паломництво до святинь Закавказзя

Під час подорожі співробітники Відділу на чолі з митрополитом Августином мали зустріч з Святійшим Герегіном ІІ, Верховним Патріархом і Католікосом всіх вірмен, а також обмінялися досвідом з головним капеланом Збройних сил Вірменії єпископом Вартанесом

13-25 травня 2016 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, відбулася планова паломницька подорож делегації Синодального відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України до країн Закавказзя. У паломництві до святинь Азербайджану, Грузії та Вірменії взяли участь представники військових формувань України. Делегацію очолив голова Синодального військового відділу УПЦ митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин.

Як повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Синодального військового відділу, метою поїздки було вивчення досвіду організації служби військового духовенства в цих країнах.

IMG_1870Протягом двох днів делегація перебувала в Азербайджані, де її гостинно зустрів архієпископ Бакинський і Азербайджанський Олександр. Паломники побували на місці мученицької смерті апостола Варфоломія, ознайомилися з архітектурними та культурними пам’ятками Баку, а також мали зустріч з послом України в Азербайджані паном Олександром Міщенком.

15 травня у Неділю святих жон-мироносиць митрополит Августин очолив Божественну літургію у кафедральному соборі м. Баку, чисельні парафіяни якого цього дня відзначали престольне свято.

На території Грузії паломники відвідали Мцхету, монастир Светіцховелі, де зберігається частина хітона Христа, монастир Джварі та храм Сіоні, головною святинею якого є хрест святої рівноапостольної Ніно – хрестительниці Грузії.

DSC06904Найбільш тривалою та насиченою була програма перебування делегації відділу у Вірменії. Тут паломники відвідали монастирі та храми північної Вірменії: Ахпат, Санаін, Одзун.

В монастирі Ечміадзін, який є резиденцією патріарха, делегацію прийняв Святіший Герегін ІІ, Верховний Патріарх і Католікос всіх вірмен. Під час зустрічі патріарх, в тому числі, висловив подяку за молитовну підтримку миру в регіоні, а також побажав миру та злагоди народу України.

У Вірменії паломники також побували у монастирях Дадіванк, де апостол Фома висвятив перших єпископів, Гандзасар, де зберігається частка глави Іоанна Хрестителя, відвідали монастирі Татєв, Гегард, руїни храму Звартноц, храми Святої Ріпсіме і Святої Гаяне.

IMG_4378-copy (1)Програма перебування делегації відділу у Вірменії була погоджена і відбувалася у тісній взаємодії з головним капеланом Збройних сил Вірменії єпископом Вартанесом, тому паломники мали можливість ознайомитися з досвідом організації капеланської служби, безпосередньо поспілкуватися з вірменськими капеланами.

Просмотров: 734