Собор новомучеників, у Бутові постраждалих

Субота 4-го тижня після Пасхи – день пам’яті новомучеників і сповідників, у Бутові постраждалих

Поіменно відомі 20 761 осіб, розстріляних під Москвою в районі Бутова в серпні 1937 – жовтні 1938 рр. З них близько 1000 чоловік, як показало вивчення слідчих справ, постраждали за Христа та вірність Його Церкві.

sob_12_catpageКанонізація святих Бутовських мучеників відбувалася і відбувається поступово. Першим до лику святих рішенням Архієрейського Собору Руської Православної Церкви 1997 року зачислений свщмч. Серафим, митрополит Петроградський, який очолив Собор Бутовських новомучеників. На Ювілейному Архієрейському Соборі РПЦ у серпні 2000 року були прославлені в загальному сонмі новомучеників ще 129 сповідників, замучених в Бутові.

Виконуючи постанову Архієрейського Собору, комісія з канонізації продовжує роботу до сьогодні. Тому Собор новомучеників і сповідників руських, що включає в себе і сонм Бутовських страждальців, поступово поповнюється новими іменами святих.

До теперішнього часу до лику святих зараховані понад трьохсот новомучеників, у Бутові постраждалих. Серед них 6 архієреїв, безліч священнослужителів, ченців і мирян, вірних чад Руської Православної Церкви.

З благословення Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Алексія II в 4-у суботу після Пасхи на Бутовському полігоні щорічно відбувається урочисте святкування Собору новомучеників, у Бутові постраждалих.

Нагадаємо, 15 травня в Україні вшанували пам’ять жертв політичних репресій. Зокрема, на Полтавщині поминальні заходи пройшли в с. Триби, де протягом 1937-1938 рр. було репресовано понад 10 тис. чоловік. Зокрема, 2 червня 1938 року у Трибах розстріляли все православне духовенство м.Полтави (близько 40 осіб).

Просмотров: 261