На Чернігівщині радикали та прихильники «Київського Патріархату» намагалися зірвати хресний хід вірян УПЦ (відео)

Провокацію біля Козелецького храму Вознесіння Господнього на Чернігівщині влаштували агресивно налаштовані люди у балаклавах та камуфляжах, які приїхали до села разом з представниками «Київського Патріархату» 9 червня, у день Вознесіння Господнього.

Як повідомив для Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ секретар Чернігівської єпархії протоієрей Ігорь Пидан, таким чином ледь не був зірваний щорічний хресний хід вірян Української Православної Церкви.

«На Вознесіння Господнє вже 23 роки в Козельці проходить хресний хід від собору Різдва Богородиці, що належить Українській Православній Церкві. Після Літургії парафіяни зі священиками молитвою щороку йшли до недіючого Вознесенського храму, аби провести молебень і тут», – розповідає священик.

Він зазначає, що свій хресний хід останніми роками проводили і представники «УПЦ КП».

«Ми йшли хресною ходою об 11й годині, а представники «Київського патріархату» о 13й, наприклад, і так ми ніколи не перетиналися. Проводили молебні і розходилися», – зазначає він.

Вознесенський храм – це пам’ятка архітектури, з якої за радянських часів зробили ткацький музей. Неодноразово в Чернігівській єпархії зверталися до представників влади з проханням повернути храм Церкві, але у відповідь чули тільки «зачекайте» та інші відмовини. Цього ж року богослужіння у храмі дозволили провести «Київському Патріархату».

Начальник відділу Департаменту культури і туризму національностей та релігій Олексій Степаненко для місцевих ЗМІ заявив, що це був разовий дозвіл для «УПЦ КП». «Як буде далі розвиватися ситуація я не знаю», —  зазначив він.

У єпархії повідомляють, що прихильників «Київського Патріархату» в селі одиниці. Тож не дивно, що й цього дня людей в храм звозили автобусами з усіх округ. Окрім молільників привезли розкольники ще й бійців, які усіма способами намагалися спровокувати конфлікт.

Приїжджі радикали вели себе надто агресивно та навіть кидали у вірян петарди
Приїжджі радикали вели себе надто агресивно та навіть кидали у вірян петарди

«Цього разу ми вийшли традиційно хресним ходом з нашого храму, але до Вознесенської церкви було прийнято рішення близько не підходили, – продовжує розповідати протоієрей Ігор Пидан. – Нам було відомо, що там на вулиці розмістилося безліч бійців «Айдару», «Азову» та людей із нашивками «Правого сектору». Та поки ми йшли, вони кричали свої звичні гасла: «геть московського попа» і т.ін. В наших людей почали летіти петарди».

Як розповідає секретар єпархії, вірні УПЦ звершили молебень на певній відстані від храму, після чого розвернулися і хресною ходою пішли назад до церкви Різдва Богородиці. Але людей продовжували переслідувати представники «Правого сектору». «Бійці з нашивками «Правого сектору» пішли за нами. – коментує отець Ігор. – Біля храму заявили, що вони бажають зайти і помолитися. Та їх туди не захотіли пускати самі люди, а поліція перекрила їм дорогу».

За використанням відеоматеріалів cheline

Просмотров: 1946

Залишити відповідь