Блаженніший Митрополит Онуфрій: Всеправославний Собор має відбутися тоді, коли соборні документи не матимуть розбіжностей із Православним віровченням

«Собор треба перенести на пізніший термін і провести його тоді, коли будуть доопрацьовані документи, що мають на ньому розглядатися і прийматися». Про це сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій у своєму інтерв’ю Синодальному Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ.

Оскільки Православна Церква – це Соборна Церква, то й Всеправославний Собор має стати важливим координаційним органом для всіх Помісних Церков світу. Однак Предстоятель Української Православної Церкви зауважив, що скликання Собору можливе лише тоді, коли будуть ретельно підготовані соборні документи, що винесені на всеправославне обговорення.

«Нажаль, перша спроба підготовки Собору стала невдалою. Документи, які мають бути винесеними на розгляд Собору, після вивчення їх нашими вірними, не витримали критики. Цілим рядом Помісних Церков були винесені свої пропозиції щодо вдосконалення цих документів. З подібними пропозиціями виступив і Священний Кінот Святої Гори Афон. Наша Церква намагалася зробити все, щоб відкоригувати Соборні документи, але, нажаль, цього так і не сталося. Тому ми приєдналися до пропозицій тих Церков, які вважають, що Собор треба перенести на пізніший термін і провести його тоді, коли будуть доопрацьовані документи, що мають розглядатися і прийматися на Соборі».

Блаженніший владика підкреслив, що соборні документи не повинні мати розбіжностей із Православним віровченням.

«Якщо соборні документи не будуть мати розбіжностей із Православним віровченням, яке висловлено на семи Вселенських Соборах і на всіх благочестивих Соборах, про які знає наша історія, тоді Собор, який буде скликаний для прийняття цих документів, дійсно засвідчить світові про красоту і велич Православної віри і продемонструє усім нашу єдність у Істині», – сказав Предстоятель.

Також Предстоятель прокоментував ініціативу деяких народних депутатів щодо звернення до Константинопольського Патріарха Варфоломея із закликом скасувати Томос від 1686 року та надати Українській Церкві автокефалію.

Просмотров: 989

Залишити відповідь