Архієпископ Тельміський Іов (Геча): Українське питання не на порядку денному Собору

Під час зібрання на Криті предстоятелів Православних Церков не будуть розглядатися ані звернення Верховної ради України до Святійшого Патріарха Варфоломія, ані інші питання, напряму пов’язані з українським Православ’ям. Про це в інтерв’ю Синодальному інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ повідомив представник Константинопольської Патріархії архієпископ Тельміський Іов.

Архієпископ Іов (Геча)
Архієпископ Іов (Геча)

Архієпископ Іов (Геча) є членом делегації Константинопольської Православної Церкви, сформованої для участі у Святому і Великому Соборі. Перебуваючи на Криті, він, зокрема, сказав: «Про звернення Верховної ради України нам відомо зі ЗМІ. Коли Вселенський Патріарх отримає офіційне звернення, його будуть обговорювати через належний і офіційний процес, а саме, через Священний Синод Вселенського Патріархату, так як це буває з кожним важливим питанням». Хоча, як зауважив представник Константинопольського Патріарха: «Звичайно, про звернення Верховної ради України багато говориться в кулуарах Собору». Це може означати, що розгляд депутатського звернення, яке викликало чималий резонанс в українській пресі, не відбудеться найближчим часом.

Разом з тим, відповідаючи на питання про те, чи обговорюється сьогодні на Криті тема українського Православ’я, владика Іов відзначив: «Українське питання не на порядку денному Собору, і його не можна змінювати».

Зазначимо, що нещодавно Блаженніший Митрополит Онуфрій пояснив відсутність у програмі Всеправославного Собору питання пошуку якихось особливих шляхів подолання розділення в українському Православ’ї. «Церковні розколи, які є породженням людського гріха, присутні майже у всіх Помісних Церквах. Вони лікуються тим, чим лікується гріх – покаянням», – наголосив Предстоятель.

Просмотров: 2111

Залишити відповідь