Блаженніший Митрополит Онуфрій: Людина повинна щодня молитися «Помилуй мене, Господи!»

У День Різдва Предтечі і Хрестителя Іоанна, Блаженніший владика нагадав про головний заклик великого Пророка – до покаяння. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Між народженими від жінок не було (пророка) більшого від Іоанна Хрестителя» (Мф. 11:11) – сказав про Іоанна Сам Спаситель.

По слову Архіпастиря, велич Предтечі полягає в тому, що «він сподобився честі йти перед лицем Месії і готувати людей через покаяння до Його прийняття». Він також удостоївся честі хрестити Спасителя, «щоб виповнити усю правду». А Господь Своїм хрещення вказав нам на те, що стати сином спасіння можна тільки, охрестившись в ім’я Отця і Сина і Святого Духа.

У хрещенні ми очищуємося від гріхів і стаємо причетними до Царства Небесного, але часто по немочі своїй продовжуємо грішити. Для цього християнинові і потрібно покаяння.

Предстоятель зазначив, що є два види покаяння – приватне і церковне.

«У своєму особистому покаянні людина повинна щодня просити Спасителя: «Помилуй мене, Господи!»», – підкреслив Його Блаженство.

Він також вказав на те, що «відходячи до сну, кожен християнин повинен провести короткий аналіз свого життя, своїх дій протягом дня і сказати: «Прости мене, Господи!»».

Таке щоденне коротке покаяння повинно стати нормою для кожної віруючої людини. Воно допомагає християнинові здійснити інше – велике покаяння.

«Покаяння, коли людина приходить до церкви і спілкується з Богом, у присутності священика кається у своїх гріхах – це церковне, велике покаяння – це Таїнство, – сказав Блаженніший владика. – Але людина, яка не має щоденного покаяння, зазнає труднощів у здійсненні Церковного покаяння».

«Нехай Господь допомагає нам, дорогі браття і сестри, молитвами святого Предтечі Іоанна жити в утриманні від гріха наскільки це можливо для людини. Але якщо десь по немочі, слабкості або недбальству своєму, ми впадемо, спотикнемося, ми повинні пам’ятати, що є великий дар Божий для нас, який сповістив і сповіщає Іоанн Хреститель – це покаяння!», – зазначив Митрополит Онуфрій.

7 липня 2016 року, у день Різдва чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, Предстоятель Української Православної Церкви звершив Божественну літургію в храмі Всіх святих Свято-Пантелеімонівського жіночого монастиря столичного урочища Феофанія.

Просмотров: 565

Залишити відповідь