Голова ВЗЦЗ УПЦ повідомив Патріарха Варфоломія про неканонічні дії в Україні ієрарха Вселенського Патріархату

Митрополит Митрофан висловив жаль, що згаданий ієрарх не знайшов можливості відвідати Предстоятеля канонічної Української Православної Церкви, натомість погодився на публічну зустріч з основоположником українського церковного розколу.

15 липня 2016 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви митрополит Луганський і Алчевський Митрофан направив лист Святішому Патріарху Константинопольському Варфоломію, в якому повідомив про факт зустрічі канонічного ієрарха Вселенського Патріархату архієпископа Вінніпегу і Середньої єпархії (УПЦ в Канаді) митрополита Юрія (Каліщука) з лідером «УПЦ КП» «патріархом Філаретом», яка відбулася 14 липня.

В листі владика Митрофан висловив жаль, що згаданий ієрарх не знайшов можливості відвідати Предстоятеля канонічної Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія, натомість погодився на відкриту й публічну зустріч з основоположником українського церковного розколу. Голова ВЗЦЗ УПЦ зазначив, що такі зустрічі суперечать як духу церковних канонів і порядку взаємодії канонічних єпископів усього православного світу, так і духу єдності Церкви, під знаком якої пройшов Собор на Криті, про що багато говориться в документах Собору.

Разом з тим митрополит Митрофан висловив сподівання, що даний факт є прикрим непорозумінням і не позначиться на традиційно теплих і дружніх відносинах між Українською Православною Церквою та Вселенським Патріархатом.

Нагадаємо, минулого року Священний Синод УПЦ висловив стурбованість з приводу діяльності ієрархів Константинопольського Патріархату на канонічній території Української Православної Церкви. Цю стурбованість було доведено до відома керівництва Константинопольського Патріархату.

Просмотров: 1486

Залишити відповідь