Директор Міжнародного інституту афонського спадщини в Україні презентував маловідомі твори преподобного Паїсія Величковського, вперше видані українською

24 липня 2016 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, у Трапезному храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбулося відкриття фотовиставки “Подорож до Афону”, присвяченої 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У заході, що відбувся в рамках ювілейних святкувань, взяли участь намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, намісник Свято-Успенської Святогірської Лаври митрополит Святогірський Арсеній, єпископ Ірпінський Климент, представник афонського Свято-Пантелеімонівського монастиря ієромонах Киріон, директор Міжнародного інституту афонського спадщини в Україні Сергій Шумило, а також чимала кількість відвідувачів.

В ході заходу відбулася презентація видавничих проектів Афонського Свято-Пантелеімонівського монастиря і Міжнародного інституту афонського спадщини в Україні.

Зокрема, Сергій Шумило ознайомив усіх присутніх з вперше виданими українською маловідомими листами преподобного Паїсія Величковського останньому кошовому отаману святому праведному Петру Калнишевському, а також автобіографією святого Паїсія. Також було презентоване окреме видання, присвячене дослідженню життєвого шляху та спадщини Іоанна Вишенського, котрого Священний Синод УПЦ рішенням від 24.07.16. (Журнал №29) благословив прославити у лиці святих.

Загалом, за словами учасників брифінгу, до 1000-літнього ювілею древньоруського чернецтва на Афоні заплановано підготувати біля 20-ти видань.

24 липня 2016 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, у Трапезному храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбулося відкриття фотовиставки “Подорож до Афону”, присвяченої 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні
ієромонах Киріон

Як повідомлялося раніше, у складі делегації зі Святої Гори, щоб супроводити афонські святині до України, прибув ієромонах Киріон – уродженець Чернігівщини.

Він зазначив, що «рік святкування 1000-ліття присутності нашого руського чернецтва на Святій Горі є унікальною можливість долучитися до рукописної спадщини Свято-Пантелеімонівського монастиря».

Зокрема він розповів, що відродження чернечого життя в руських обителях Афону, після тривалого періоду запустіння, почало відбуватися не так давно — орієнтовно 30 років тому. «Саме тоді наші старці передали нам духовну спадщину Святої Гори», — продовжив ієромонах Киріон. Він підкреслив, що їхніми молитвами, особистим прикладом та заступницею Божої Матері, обитель відродилися та стала знову духовним осередком руського чернецтва.

Серед братії, яка сьогодні подвизається в монастирі великомученика Пантелеімона, майже половина вихідців з України, а також Білорусії, Росії. «І всі ми одностайно молимося про свою Вітчизну», — сказав він.

Після презентації, відвідувачі виставки змогли почути афонські і візантійські пісне співи у виконанні хору Свято-Троїцького Іонинського монастиря столиці.

Просмотров: 878

Залишити відповідь