У Києво-Печерській Лаврі відбулося прославлення Іоанна Вишенського — відомого українського письменника

Преподобний Іоанн Вишенський 40 років подвизався на Афоні.

28 липня, під час Божественної літургії у свято Хрещення Русі та з нагоди святкування 1000-ліття давньоруського чернецтва на Святій Горі Афон, відбулося прославлення в лику святих відомого афонського подвижника та палкого поборника Православної віри преподобного Іоанна Святогорця (Вишенського). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Урочисту Літургію очолює Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

преподобний Іоанн Святогорець (Вишенський)
Преподобний Іоанн Святогорець (Вишенський)

За Богослужінням була звершена остання заупокійна літія за преподобним Іоанном Вишенським, після чого митрополит Бориспільський і Броварський Антоній оголосив рішення Священного Синоду УПЦ від 20 липня 2016 року (Журнал №29) про причислення до лику святих відомого афонського подвижника та палкого поборника Православної віри преподобного Іоанна Святогорця (Вишенського) (+бл. 1621-1633). Житіє новопрославленого зачитав митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел.

Вшанування пам’яті преподобного Іоанна Святогорця (Вишенського) Священним Синодом УПЦ встановлено 16 / 29 липня (старий / новий стиль).

Нагадаємо, директор Міжнародного інституту афонської спадщини анонсував презентацію книги про преподобного Іоанна Вишенського.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікував окрему статтю директора інституту Сергія Шумила про видатного афоніта і захисника православної віри XVII століття преп. Іоанна.

3

Афонський старець Іоанн (Вишенський) народився в місті Судова Вишня в Галичині (територія сучасної Львівської області). Точна дата його народження невідома, проте дослідники називають період між 1533-1550 рр. Старець був з місцевого шляхетського роду Вишенських і мав непогану початкову освіту.

На Святій Горі Афон Іоанн (Вишенський) підвизався в Русику — старовинному давньоруському монастирі святого Пантелеімона і діючому при ньому скиту Ксілургу. У 1596 році на Афон старцю Іоанну пише лист патріарх Олександрійський свт. Мелетій I (Пігас, 1549-1601), який закликає його вступити в полеміку з уніатами. Відповіддю на звернення патріарха стали полемічні послання старця Іоанна, в яких він викриває єпископат і духовенство, які відступили від Православ’я після подій Брестської унії. До наших днів збереглося 16 таких творів, які поклали початок полемічному напрямку в українській літературі.

Після декількох років листування, близько 1604 року Вишенський повертається в Україну. Тут він реформує ряд галицько-волинських монастирів і переводить їх на афонський статут, з тим, щоб в умовах протистояння унії вони стали духовно-культурними центрами Православ’я.

Близько 1607 року Іван (Вишенський) повертається на Афон, де усамітнюється в печері преподобного Косьми Зографського.

Точна дата кончини Іоанна (Вишенського) не встановлена, але історики вважають, що старець відійшов до Господа в печерному затворі між 1620-ми – 1630-ми роками.

Нагадаємо, вчора, 26 липня, в Київ дісталися учасники Всеукраїнського хресного ходу миру, любові та молитви за України з заходу та сходу країни. Десятки тисяч вірян подолали сотні кілометрів. Зі Святогірської лаври паломники вийшли 3 липня, з Почаївської — 9 липня. Вчора, 27 липня, молитовна хода зустрілася на Європейській площі та завершила свій хід в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, де було звершено всенічне бдіння.

Просмотров: 2064

1 коментар

  1. Переклад творів преподобного на сучасну українську:
    http://ukrlit.org/vyshenskyi_ivan/tvory
    (Видання атеістичне, тому зустрічається “бог” “святий дух” і т.д.)

    На сайті «Ізборник» — Історія України IX-XVIII ст. Першоджерела та інтерпретації — проект електронної бібліотеки давньої української літератури.
    (Трожки важче для розуміння):
    http://litopys.org.ua/old14_16/old14_19.htm

Залишити відповідь