Релігійний експерт назвав крайнім цинізмом ставлення Міністерства культури до УПЦ

Нещодавно в Міністерстві культури спробували виправдати свої бездіяльність і непрофесіоналізм у зв’язку з не реєстрацією статутів УПЦ.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує коментар з цього приводу для «Фраза» Юрія Решетнікова, релігійного експерта, кандидата філософських наук і голови Держкомітету України у справах національностей та релігій в 2009-2010 роках.

Релігійний експерт вважає, що не реєстрація статутів УПЦ і сама позиція керівництва Мінкультури вказує на два фактори — упереджене ставлення до УПЦ і — прагнення забезпечити перехід громад УПЦ до складу «УПЦ КП».

Юрій Решетніков звернув увагу на те, що згідно зі статтею 14 закону «Про свободу совісті та релігійні організації» всі статути УПЦ повинні були зареєструвати протягом місяця, найпізніше в тримісячний термін.

«Однак, незважаючи на чітко визначені законом терміни, Мінкультури протягом півтора (!) років не прийняв жодного офіційного рішення про статути, подані УПЦ, де-факто відмовившись їх зареєструвати. Таким чином, є всі підстави стверджувати, що співробітники міністерства порушують чинне законодавство», — підкреслив релігійний експерт.

На думку релігієзнавця, досить сумнівні заяви Мінкульту про те, що подані УПЦ статути нібито суперечать чинному законодавству, тому, що в міністерському Департаменті у справах релігій і національностей немає жодного юриста, як немає таких і в експертній раді, на яку посилаються співробітники Мінкультури.

Що стосується «невідповідностей», які називає Мінкульт, релігійний експерт вважає їх надуманими. Чиновники, намагаючись примусити УПЦ забезпечити парафіям повну автономію, тим самим порушують традиції і внутрішні порядки УПЦ, збереження яких, гарантовано статтею 5 закону «Про свободу совісті та релігійні організації», пояснює він.

«Такого поняття, як «автономний прихід», не знає не тільки православна традиція, — продовжує Юрій Решетніков, — але навіть в протестантських статутах передбачається, що громади підпорядковуються керівним центрам об’єднань, членами яких вони є».

Експерт вважає, що така позиція Мінкультури, говорить про два фактори — упереджене ставлення до УПЦ і — прагнення забезпечити перехід громад УПЦ до складу «УПЦ КП».

«Очевидно, що нормальне підпорядкування цих парафій своїм керівним центрам буде кілька ускладнювати реалізацію подібних планів. Тому, з одного боку, робиться спроба дезорганізувати структуру УПЦ шляхом нереєстрації її статутів, а з іншого — активізувати перехід її громад в УПЦ КП шляхом прийняття сумнозвісного законопроекту № 4128 «Про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації»», — коментує він.

Ю. Решетніков нагадує, що цей закон критично оцінюється як експертами-юристами, так і представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій. «Його прийняття навряд чи викличе масові переходи, але створить відчутні проблеми не тільки для парафій УПЦ, а й для всіх (!) релігійних спільнот України», — підкреслює релігієзнавець. Він зазначає, що такі проблеми вже виникли з реєстрацією статутів в УАПЦ після того, як вона в минулому році відмовилася увійти до складу «УПЦ КП».

Повернувши в червні 2016 року 11 статутів УПЦ на доопрацювання, так і не прийнявши рішення про їх реєстрацію або про відмову, Мінкульт порушив закон, каже він. «Називати це« жестом доброї волі», як це роблять представники Мінкультури, і звинувачувати керівництво УПЦ в «тиску» в ситуації, що склалася — не що інше, як прояв крайнього цинізму», — робить висновок Юрій Решетніков.

Нагадаємо, нещодавно представник Мінкульту Андрій Юраш провів прес-конференцію, під час якої намагався виправдати бездіяльність та упереджене ставлення до УПЦ з боку свого відомства. 3 серпня він заявив на прес-конференції в Києві, що УПЦ намагається змусити зареєструвати статути своїх структурних одиниць. Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов назвав такі заяви необґрунтованими та спробою запровадження політики подвійних стандартів.

Просмотров: 1189

Залишити відповідь