Зокрема мова йде про випадки силових захоплень храмів Української Православної Церкви у західних регіонах, факти залякування та побиття віруючих, а також виокремлення УПЦ з ряду релігійних організацій через позбавлення пільг

10 серпня 2016 року Держдепартамент США оприлюднив звіт про релігійну свободу у світі за 2015 рік, в якому серед іншого приділив увагу проблемам утиску прав людини на вільне віросповідання в Україні. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Державного департаменту США.

протоієрей Олександр Бахов

На початку документу співробітники зовнішньополітичного відомства Сполучених Штатів звертають увагу на заяву Української Православної Церкви щодо підтримки владою на місцях захоплень храмів представниками «Київського патріархату».

Нагадаємо, ще у жовтні 2014 року голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов наголошував, що силові захоплення храмів УПЦ відбуваються за наявного втручання і підтримки місцевої влади.

У звіті також говориться, що «протягом усього року, деякі парафії УПЦ-МП перепідпорядкувалися УПЦ-КП». Однак згадується і зауваження Української Православної Церкви, що багато хто з цих випадків були обумовлені примусом з боку правих політичних угруповань, часом за підтримки місцевих органів влади.

19.06.14. Засідання Священного Синоду УПЦ

«УПЦ-КП засудила застосування сили у випадках спірних церков», – відзначають у Держдепартаменті, а також додають, що, УПЦ-МП засудила випадки сепаратизму і відмовлялася приймати релігійні будівлі, які були запропоновані їй.

Нагадаємо, 19 червня 2014 року Священний Синод УПЦ звернувся до єпископату, духовенства і пастви із закликом зберегти єдність в Україні, докласти максимум зусиль для припинення ворожнечі та категоричною забороною використання церковного амвону для пропаганди будь-яких політичних ідей

Щодо релігійної демографії, у звіті значиться, що Українська Православна Церква присутня у всіх регіонах країни, в той час, як представники інших конфесій («УПЦ КП», УАПЦ, УГКЦ) переважно сконцентровані на заході України.

У розділі, присвяченому повазі урядом свободи віросповідання, відзначається, що Кабінет Міністрів України затвердив процедуру державного визнання академічних ступенів, що присуджуються духовними школами. Також йдеться про вдосконалення урядом умов для звершення капеланського служіння у пенітенціарній і військовій сферах.

У цьому ж розділі у деталях висвітлюється позиція Української Православної Церкви стосовно утисків її віруючих всупереч діючому законодавству. «Заохочена бездіяльністю поліції та підтримкою з боку радикальних угруповань, зокрема активістів Правого сектора – політичної партії, деяких представників місцевих органів влади, а також підприємців, УПЦ-КП активізувала зусилля із захоплення ряду храмових будівель УПЦ-МП, – говориться у звіті Держдепартаменту США. – Деякі з інцидентів ставалися після того, як місцева влада передавала парафіяльні юрисдикції з УПЦ-МП в УПЦ-КП, як повідомляється, проти волі деяких членів парафії».

Стосовно діяльності «Правого сектору» зазначається з посиланням на заяву УПЦ, що члени цього руху брали участь у силовому захопленні храму в Катеринівці, кидали у приватний будинок димову гранату, а опісля конфлікту змушували жертв з боку вірян УПЦ відкликати скарги, подані в місцеве відділення поліції, а також відвідували місцеву лікарню з вимогою розкривати особистості поранених.

На фото видно “священика УПЦ КП”, який користався послугами радикалів по рейдерському захопленню храму

Нагадаємо, у вересні 2015 року Синодальний інформаційний відділ УПЦ провів брифінг стосовно захоплення храму в Катеринівці та побиття віруючих.

Аналогічні дії «Правого сектору» по залякуванню віруючих УПЦ у селі Колосова також були висвітлені у звіті. «За даними УПЦ-МП, починаючи з 26 квітня, замасковані представники «Правого сектору», озброєні палицями і ножами неодноразово відвідували село Колосова Кременецького району Тернопільської області, щоб залякати членів місцевої парафії УПЦ на честь святого Іоанна Богослова, які виступали проти зміни юрисдикції до УПЦ-КП. Часом, активісти «Правого сектору», як повідомляється, приводили з собою “бойові породи” собак в село з метою посилити тиск на прихильників УПЦ-МП».

Раніше повідомлялося, що 10 червня 2016 року прихильники «Київського патріархату» за силової підтримки Тернопільського осередку «Правого сектору» вчинили силове захоплення храму УПЦ на честь святого Іоанна Богослова, що у с. Колосова на Тернопільщині.

Не оминули своєю увагу співробітники Держдепартаменту США ситуацію з анулюванням пільг для УПЦ. «Тернопільська і Київська міські ради 27 лютого та 28 січня відповідно надали пільги на податок на майно усім місцевим церквам за винятком тих, що пов’язані з УПЦ-МП». Однак у документі зазначається, що влітку Київський окружний адміністративний суд скасував постанову Київради на тій підставі, що він порушував принцип релігійної свободи. Пізніше Київський апеляційний адміністративний суд це рішення підтвердив.

Також у вищеназваний звіт за 2015 рік була включена інформація щодо вбивства ієрея Романа Ніколаєва, настоятеля столичного храму на честь святої Тетяни. Спіробітники зовнішньополітичного відомства Сполучених Штатів зазначили, що УПЦ висловила стурбованість у зв’язку з відсутністю прогресу в розслідуванні вбивства.

Інший випадок насилля по відношення до священнослужителем УПЦ був зафіксований у селі Угринів на Рівненщині, де прихильники «УПЦ КП» нанесли протоієрею Ростиславу Сапожнику черепно-мозкову травму, коли він намагався увійти до церкви, що була захоплена «Київським патріархатом» у 2014 році.

Нагадаємо, у жовтні минулого року Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій відвідав громаду села Угринів.

Просмотров: 1083

Залишити відповідь