Тисячі вірян у Святогірській лаврі вшанували пам’ять преподобного Іоанна Затворника (фото, відео)

24 серпня у 1995 році преподобний Іоанн Затворник став першим із святогірських святих, святість яких була засвідчена Святою Православною Церквою. З тих пір кожен рік день прославлення Іоанна Затворника для Святогірської обителі — свято, рівне престольному. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Святогірської лаври.

Відтепер кожен рік до дня його церковного прославлення в Святі Гори стікається безліч паломників, щоб розділити зі святогорцами радість святкування і соборної молитви угодника Божого преподобного Іоанна, Самітника Святогірського.

У минулому 2015 році у Святих Горах цей день відзначався особливо урочисто і тріумфально. Тоді з великою радістю тут відзначали ювілейну дату — 20-річчя від дня прославлення великого святогірського подвижника, святого преподобного Іоанна Затворника.

0_13877b_b087a01f_XXL«Великий скарб і найяскравіший приклад для нас, брати і сестри, як треба жити людині — людині, як образу і подобі Божій» — такими словами величав преподобного святогорця намісник обителі у Святих Горах митрополит Арсеній у своїй проповіді на день його пам’яті.

Місце поховання чесного тіла Святогірського Затворника біля колишнього колись храму в честь Охтирської ікони Пресвятої Богородиці на лікарняному хуторі задовго до прославлення преподобного стало місцем особливого паломництва православного люду. Ніколи не припинявся і надалі ніколи не вичерпається потік прочан до його могили — одного з найбільш шанованих святих місць Святогір’я. Як ніколи не припиниться багатотисячне паломництво до однієї з головних святинь Святогір’я — мощей угодника Божого, прославленого у лику святих 24 серпня 1995 року.

Святкування на честь Святогірського подвижника почалося у Святих Горах ще напередодні, богослужіння в обителі з перервами проходили з 13:00 до опівночі.

Зранку святкового дня в Покровському храмі Святогірської Лаври о 4:30 розпочали читати часи, була відслужена рання Божественна літургія.

Потім о 7:00 у одного з двох фонтанів, розташованих біля підніжжя Свято-Успенського собору, був відслужений водосвятний молебень преподобному Іоанну Самітнику. Очолив молебний спів митрополит Святогірський Арсеній.

0_16475b_9a1bcbc6_XXL

Під час богослужіння владика-намісник звернувся до присутніх віруючих зі словами проповіді. Привітавши усіх зі святом як з особливим торжеством обителі, владика відзначив, що за словами Священного Писання, Господь завжди поставляє світильників на свічниці, які світять всім. Говорячи про уславленого Церквою святогірця Іоанна Затворника як про одного з таких яскравих світильників, він відзначив, що подвиг преподобного полягає, насамперед, у глибокому смиренні. Згадавши євангельське: «Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать», Його Високопреосвященство навів слова Паісія Святогорця: «щоранку Бог однією рукою благословляє світ, але якщо побачить смиренну людину, благословляє його двома руками». Говорячи про нещодавні відвідування Святих Гір представниками Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні з фотовиставкою «Подорож на Афон», владика згадав про присвячений Святій Горі Афон фільм, показаний у рамках цієї фотовиставки. Зокрема, навів епізод, коли до одного ієродиякона звернулися з питанням: «У чому суть чернецтва?»

— «Ну, я простий чернець, неписьменний, невчений, я на такі високі питання не можу вам відповідати, може років через 15-20 запитаєте, щось і скажу», — така відповідь була у цього монаха.

Своєю відмовою дати відповідь на питання, на глибоке переконання Святогірського архіпастиря, цей ієродиякон висловив саму суть чернецтва, яка полягає в глибокій покорі:

«У Бога є ім’я «Любов», кажуть святі отці. Друге ім’я Бога після слова «Любов» це «Смирення». І Господь дає нам приклади в подвижників, угодниках Божих. Приклад чесноти найглибшого смирення ми бачимо, читаючи житія святителя Миколая Чудотворця, преподобних Серафима Саровського, Сергія Радонезького та Іова Почаївського та багатьох інших угодників Божих. І Господь особливо вінчає цю чесноту, оскільки Він противиться гордим, а смиренним дає благодать.

0_164761_c17684ee_XXL

…Кажуть, гордість — мати всіх вад. Ми повинні розуміти, брати і сестри, що є така чеснота, як смиренність. Це не малодушність, ні, не треба плутати. Смирення — це найвищий подвиг. Ви і самі знаєте, що зі смиренною людиною скрізь легко і добре. І завжди ми згадуємо цю людину як повчальний приклад у нашому житті. І в сьогоднішній день таким повчальним прикладом Церква дає нам преподобного і богоносного Іоанна, Затворника і Чудотворця Святогірського. Він, брати і сестри, сьогодні сугубо молиться про нас всіх, тут присутніх і про Святі Гори.

…Тепер складний період, дуже важкий! І дай, Боже, щоб після тієї події Всеукраїнського Хресного ходу, принаймні, надія, сплеск такої надії у всього народу виник, що настане, нарешті, переломний момент у цьому божевіллі, що сьогодні твориться в нашій Вітчизні. Настане духовний початок одужання народу, яке дай, Боже, брати і сестри, нам з радістю зустріти. Час, коли народ, духовно отрезвившись, згадає, що він носить високе звання християн. І нехай він не буде брати на себе якихось великих подвигів, як стародавні подвижники, як преподобний Іоанн Затворник, але хоча б навчиться за Господнім словом, не робити іншому того, чого собі не бажаєш.

Дай, Боже, нам, браття і сестри, бути Божими, зберігати Божі заповіді — у них розум і здоров’я духовне життя людське. Дай, Боже, щоб кожного з вас Господь благословив сьогодні двома руками, амінь!»

28928361820_e77ac6c50f_b

О 8:30 розпочалася святкова Божественна літургія. По закінченні літургії, яку в Успенському соборі очолив митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней у співслужінні священноархімандрита Свято-Успенської Святогірської Лаври митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона, митрополита Святогірського Арсенія, митрополита Горлівського і Слов’янського Митрофана, архієпископа Краснолиманського Аліпія, архієпископа Макіївського Варнави, архієпископа Ізюмського і Куп’янського Єлисея, численного духовенства Донецької та Горлівської єпархій, а також лаврського духовенства, відбувся урочистий хресний хід з мощами преподобного Іоанна, Затворника Святогірського.

Раку з мощами священнослужителі несли на руках. Святкова хода прослідувала від Свято-Успенського собору до монастирській площі. Тут було звершено молебний спів преподобному Іоанну, Самітнику Святогірському.

Традиційним молитовний хресний хід навколо обителі з святими мощами преподобного цього року, як і завжди, відбувся за участю багатьох тисяч віруючих.

Просмотров: 1333

Залишити відповідь