На Закарпатті греко-католики понад рік намагаються вигнати православних із храму

Увесь цей час свої законні права вірним УПЦ доводиться відстоювати в судах.  

Не дивлячись на те, що УГКЦ в Ірляві ніколи не користувалася і не користується й тепер популярністю, представники даної конфесії більше року не полишають своїх посягань на храм Свято-Іллінської парафії с. Ірлява, Ужгородського району, Закарпатської області. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

13920226_536452679891550_9078999295984076551_o
Свято-Іллінський храм с. Ірлява

Юристам Мукачівської єпархії УПЦ в місцевих судах з березня 2015 року доводиться доводити абсурдність аргументів т.з. претендентів на церкву, яка з 1991 року знаходиться у законній власності місцевої православної релігійної громади.

Суди довгий час воліли не помічати незаконності зазіхань УГКЦ, та приймали рішення на їхню користь.

Свої вимоги до віруючих УПЦ «усунути перешкоди у користуванні майном», тобто церквою, представники УГКЦ обґрунтовують розпорядженням Представника Президента України 22 річної давнини.

Тоді нібито храм було передано у власність УГКЦ, зазначають вони.

Ознайомившись з цим документом, вперше (!) в червні 2015 року, юристи єпархії відразу визначили, що він не дає жодних прав греко-католикам на храм, який вони бажають захопити.

По-перше, розпорядження скасовує рішення компетентного органу місцевої влади в позасудовий порядок, без відома і поза волею православної громади, що суперечить закону. А по-друге, згідно діючого законодавства Представник Президента взагалі не має права вирішувати питання, що належать до відання органів місцевого самоврядування.

Не дивлячись на очевидність незаконності претензій представників УГКЦ на храм в Ірляві, спочатку у Господарському суді Закарпатської області, а потім в Львівському апеляційному господарському суді прийняли рішення зобов’язати православних храм звільнити.

Захистити своє право на церкву віряни змогли тільки у січні 2016 року коли звернулися до останньої інстанції — Вищого адміністративного суду.

У Києві було визнано помилковість висновків, яких дійшли у Львівському апеляційному господарському суді, тож справа щодо Свято-Іллінського храму була направлена на повторний розгляд до Львова.

Але тут через постійні відкладення, зайнятість суддів і т.п., розгляд даної справи затягнувся більш ніж на пів року.

Примітно, що з кількох судових засідань, які досі відкладаються з різних причин, одне припало саме на престольне свято Свято-Іллінської парафії, коли віряни не могли піти на засідання через участь у Божественній літургії. Наразі розгляд справи триває. Православні віруючі продовжують звершувати богослужіння у Свято-Іллінському храмі.

Престольне свято Свято-Іллінського храму села Ірлява 2 серпня 2016 року

Просмотров: 1284

Залишити відповідь