Іноземних дипломатів поінформували про порушення прав віруючих УПЦ

Представники Синодальних відділів УПЦ провели брифінг для ЗМІ

19 вересня 2016 року в Києво-Печерській Лаврі відбувся брифінг для ЗМІ представників Синодальних відділів Української Православної Церкви: голови Інформаційно-просвітницького відділу єпископа Ірпінського Климента, голови Юридичного відділу протоієрея Олександра Бахова та заступника голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків протоієрея Миколая Данилевича. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

2На заході також були присутні представники дипломатичних місій в Україні, запрошені на брифінг у зв’язку з підвищеною увагою дипкорпусу, ООН та ОБСЄ до ситуації з дотримання права на свободу віросповідання в Україні стосовно віруючих Української Православної Церкви.

Спікери проінформували громадськість про сучасне грубе порушення прав віруючих УПЦ, що мали місце протягом минулого року.

Єпископ Климент розпочав брифінг доповіддю про конкретні факти порушень, в тому числі вбивства священика Романа Ніколаєва та монахині Алевтини (Кравчук) стосовно яких досі відсутні відомості про результати слідства. Також архієрей розповів про фіксацію правопорушень релігійних свобод віруючих УПЦ представниками моніторингової групи Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй і Держдепартаментом США.

22Протоієрей Олександр Бахов звернув увагу присутніх на факти захоплень храмів УПЦ, розробку в уряді антицерковних законопроектів, безпідставну відмову у реєстраціях статутів УПЦ з боку Міністерства культури. Зокрема, голова Юридичного відділу зазначив, що на даний момент захоплено близько 40 храмів УПЦ, а з 14 поданих у міністерство статутів протягом 2015-2016 років було зареєстровано лише 3.

Заступник голови ВЗЦЗ протоієрей Миколай Данилевич наголосив, що Українська Православна Церква має на меті побудову виключно конструктивних і спокійних відносин в сфері міжрелігійних і міжконфесійних стосунків. Одночасно, він підкреслив, що духовенство УПЦ не бажає, аби законні права її вірян порушувалися. «Ми не хочемо, щоб нас вважали громадянами другого сорту». Священик заявив, що проблеми утисків прав віруючих УПЦ мають не замовчуватися, а виважено вирішуватися. Стосовно сумнівних законопроектів певних нардепів заступник голови ВЗЦЗ зауважив, що занепокоєння УПЦ з цього приводу розділяють й інші члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

6В свою чергу, даючи оцінку такій діяльності законотворчого органу країни, голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ єпископ Климент наголосив, що українське законодавство в сфері церковно-конфесійних відносин є одним із найбільш демократичних у світі.

«Релігієзнавці, експерти цього середовища не одноразово стверджували і сьогодні підкреслюють, що наявне законодавство у сфері державно-церковних відносин в Україні є одним із найкращих у Європі сьогодні», — підкреслив він. Проте, у той час, як інші напрямки українського законодавства вимагають більш детальної уваги, чомусь виникають законодавчі ініціативи з реформування саме законодавства у сфері церковних відносин. «Викликає великий подив наявність ось таких ініціатив представників депутатського корпусу, – заявив єпископ Климент. – Вносити запропоновані зміни в законодавство означає тим самим створювати передумови для появи нових релігійних конфліктів в Україні». Такі зміни можуть бути вигідними тільки тим політичним силам, які бажають внести розлад в українське суспільство на міжрелігійному ґрунті.

Наприкінці брифінгу представники Синодальних відділів УПЦ відповіли на запитання журналістів.

Просмотров: 1035

Залишити відповідь