На Закарпатті громада УПЦ відстояла через суд право на власне існування після неправомірних дій Закарпатської ОДА

Парафіяни храму Різдва Богородиці, що у с. Пилипець Міжгірського району Закарпатської області, відстояли право на існування своєї громади, незважаючи на протизаконні дії місцевої облдержадміністрації та рішення на користь останніх Закарпатського адміністративного суду. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Хустської єпархії.

29 вересня 2016 року Львівський адміністративний апеляційний суд скасував рішення Закарпатської ОДА, яким громада УПЦ була перереєстрована у «Київський патріархат» через відповідні зміни у статуті.

Цьому рішенню за класичною схемою церковного рейдерства передував збір підписів «УПЦ КП» проти того, щоб «платити Москві». Згодом виявилося, що ці списки були використані для перереєстрації парафії у «Київський патріархат». Пізніше люди, які усвідомили, що їх обманули, зібрали підписи за те, щоб залишитися у лоні Хустської єпархії УПЦ.

Нагадаємо, попри шквал критики від експертів і релігійної громадськості, у Верховній Раді розглядатимуть резонансний законопроект №4128, яким фактично узаконюється механізм церковного рейдерства.

160 осіб письмово засвідчили своє бажання мати парафію УПЦ. Проте вже за тиждень обласна влада нашвидкоруч перереєструвала храм і віддала у власність «УПЦ КП».

Раніше Хустська єпархія спростовувала дезінформацію про події навколо храму в с. Пилипець.

Своє право на існування громади віруючі намагалися відстояти у судовій інстанції. Однак у Закарпатському адміністративному суді вирішили підтвердити правомірність дій ОДА, не зважаючи на пред’явлені парафіянами УПЦ докази.

З рештою, справедливості віруючим вдалося домогтися лише через після звернення до апеляційного суду у Львові, який скасував рішення Закарпатської ОДА та Закарпатському адміністративному суду і відновив реєстрацію громади Української Православної Церкви с. Пилипець.

Наразі парафія Різдва Пресвятої Богородиці с. Пилипці продовжує життя і духовно окормлюється своїм настоятелем.

Раніше повідомлялося, що православні віруючі с. Ірлява Ужгородського району змогли відстояти власне право на церкву лише після звернення до Вищого адміністративного суду України.

Просмотров: 200

Залишити відповідь