Під час прес-конференції представники УПЦ розповіли, ким і для чого лобіюється скандальний законопроект Єленського

5 жовтня 2016 року, під час прес-конференції в інформаційному агенстві «Українські новини» спікери УПЦ: заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків протоієрей Миколай Данилевич і голова Юридичного відділу протоієрей Олександр Бахов розповли  про те, ким і для чого лобіюється скандальний законопроект В. Єленського та про негативні наслідки його прийняття. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Законопроект №4128 – спосіб узаконити церковне рейдерство

34Протоієрей Миколай зазначив, що ідея законопроекту № 4128 виникла як спосіб узаконити беззаконня, яке відбувалося під час десятків випадків силових захоплень храмів УПЦ. Священик також зазначив, що головна небезпека запропонованих змін до Закону полягає в критерії визначення членів громади через «самоідентифікацію».

Протоієрей Олександр Бахов також повідомив про те, що законопроектом  пропонується запровадити процедуру зміни підлеглості релігійних громад шляхом порушення принципу автономності релігійної спільноти та втручанням у діяльність релігійних громад.

12«Проти цього законопроекту виступили майже всі найбільші конфесії України, окрім однієї – “УПЦ Київського патріархату”. Зрозуміло, що цей законопроект лобіюється цією конфесію і в інтересах цієї конфесії», – підкреслив заангажованість ініціативи нардепа Єленського прот. Микола Данилевич.

Він процитував лист до народних депутатів від об’єднання іудейських релігійних організацій України, яке також висловило занепокоєність згаданим законопроектом.

Об’єднання іудейських релігійних організацій України про прийняття законопроекту Єленського: “Це буде знищення свободи віросповідання в Україні”

54“На практиці це буде виглядати наступним чином: на загальних зборах будуть присутні інші особи, що не належать до релігійної громади, які час від часу, або раніше відвідали її загальнодоступні богослужіння, але при цьому зможуть мати право голосу. Такий підхід повністю зневажає внутрішні настанови, діяльність тих громад, статути яких передбачають фіксоване членство, – зачитав витримки з листа протоієрей Миколай. – Законопроект 4128 відкриває можливість рейдества для звичайних злочинців, які зможуть створювати псевдогромади задля заволодіння будівлями та земельними ділянками реальних релігійних громад через норму про “самоідентифікацію”. Відтак, пропоновані зміни свідчать про втручання держави в регулювання сфери внутрішньої самоорганізації кожної релігійної громади. Це буде знищення свободи віросповідання в Україні”.

Далі спікер пояснив чому Українська Православна Церква виступає проти запропонованих Єленським змін до Закону України.

Законопроект №4128 не погоджувався з ВРЦіРО

«Цей законопроект не погоджувався з ВРЦіРО». Він викликав внутрішні дискусії серед членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій України попри те, що перед Пасхою Президент запевняв, у співпраці парламенту з ВРЦіРО.

DSC_0134
Проти прийняття законопроетку №4128 виступили члени ВРЦіРО

«Цей законопроект не відповідає Конституції України». Він не може відповідати внутрішнім настановам релігійної організації, а також нормам Європейської конвенції з прав людини.

У своєму слові протоієрей Миколай також звернувся до народних депутатів: «Хочу закликати депутатів усвідомити всю повноту відповідальності за наслідки, що можуть виникнути після завтрашнього голосування». Якщо завтра вони натиснуть на кнопки, то післязавтра розпочнеться новий виток міжконфесійної напруги – зауважив заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ.

Просмотров: 622

Залишити відповідь