Віруючі УПЦ біля стін ВР: Ми хочемо зберегти право ходити в наші храми

Віруючі Української Православної Церкви з різних куточків України 5 і 6 жовтня 2016 року збиралися біля стін Верховної Ради, виступаючи проти законопроекту № 4128, який був внесений до порядку денного 6 жовтня на розгляд Українського парламенту.

Кореспондент Центру інформації УПЦ поспілкувався з вірянами, які в ці дні знаходилися біля Парламенту.

«Ми молимося сьогодні про те, щоб у нашої Церкви не забирали храми. Ми хочемо зберегти право ходити в наші храми, і просимо депутатів допомогти нам відстояти православну віру. Скандали, які піднімають ті, хто захоплюють храми і те, що вони б’ють людей – це все проти Бога. Хіба мало конфлікту в зоні АТО, щоб ще між собою битися?!», – сказала мешканка Львівської області Людмила.

Як повідомляв раніше Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ, близько 800 осіб молилися за мир в Україні та закликали народних депутатів не голосувати за дискримінаційний законопроект, який передбачає втручання в діяльність релігійних громад, узаконює церковне рейдерство і загрожує міжконфесійними конфліктами і розпалюванню релігійної ворожнечі.

На думку киянина Анатолія Ковальчука, законопроект № 4128 спрямований не на консолідацію, а на роз’єднання українського суспільства.

«Прийняття закону може створити передумови для поділу народу і знищення Православної Церкви. Існують церковні канони й правила, встановлені святими отцями Церкви, які повинні дотримуватися», – підкреслив Анатолій Ковальчук.

Під час молитовного стояння під Верховною Радою віруючі ініціювали збір підписів під зверненням до депутатів з проханням не приймати цей скандальний законопроект.

«Я стою тут за нашу Церкву, яку зараз зі всіх сторін зневажають. Якщо у нас заберуть віру, що ж залишиться? Наші діди і прадіди будували і ходили в ті ж храми, в які ходимо ми, а зараз у нас хочуть їх забрати! Як депутати можуть хотіти це зробити — я не розумію! Їх обрав народ, а вони створюють закони проти людей. Раніше я цих депутатів бачила на Великдень у Києво-Печерській Лаврі, а зараз вони виступають і аплодують більше всіх, коли зневажають нашу Церкву. Якщо вони зраджують Церкву, вони зрадять і державу», — вважає киянка Ніна.

Житель Борисполя Олександр Удод додав, що позиція депутатів викликає у нього крайнє здивування.

«Я захищаю Києво-Печерську і Почаївську лаври, які хоче забрати у віруючих наш нинішній уряд. Ситуація взагалі незрозуміла: з одного боку йде боротьба проти пережитків радянського минулого, а з іншого, щодо православної віри поводять себе точно так само, як робила радянська влада», – зазначив Олександр Удод.

Як повідомляв Центр інформації УПЦ, 6 жовтня до порядку денного Верховної Ради включено законопроект № 4128 яким пропонується внести зміни до статті 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо зміни релігійними громадами підпорядкованості). Головне науково-експертне управління ВР рекомендувало депутатам не ухвалювати цей законопроект. Негативне ставлення до законопроекту висловили представники Всесвітньої Ради Церков, члени Секретаріату ВРЦіРО, Інститут релігійної свободи, юристи з Міжнародного інституту захисту прав людини країн Східної Європи, українські релігієзнавці. Майже всі релігійні конфесії України в різний час виступили проти прийняття депутатами Верховної Ради законопроекту № 4128.

Просмотров: 1051

Залишити відповідь