Предстоятель УПЦ очолив урочистості з нагоди 20-річчя відродження Харківської духовної семінарії (фото)

Як повідомляв раніше Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ, 9 жовтня 2016 року Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій з Архіпастирським візитом прибув до Харківської єпархії.

Його Блаженство очолив Божественну літургію у Свято-Благовіщенському соборі, після якої звершив заупокійну літію на могилі першого ректора Харківської духовної семінарії митрополита Никодима (Руснака).

Митрополит Никодим (Руснак)
Митрополит Никодим (Руснак)

15 вересня цього року виповнилося 5 років з часу кончини митрополита Никодима (+2011) – першого ректора Харківської духовної семінарії. Його трудами у 1993 році було відроджене Харківське духовне училище, яке згодом, у 1996 році , рішенням Священного Синоду УПЦ було реорганізоване в семінарію.

Того ж дня Предстоятель Української Православної Церкви звершив освячення нововідкритої пам’ятної дошки митрополиту Никодиму на фасадній стіні Архієрейської резиденції Харківської єпархії, що на території Свято-Покровського чоловічого монастиря.

Опісля у приміщенні Архієрейської резиденції Блаженніший владика був присутній на презентації книги «Слобожанський архіпастир», присвяченої спочилому архієрею Харківської єпархії. Його Блаженство поділився з усіма присутніми своїми спогадами про митрополита Никодима.

“Він умів запалювати людські серця, навіть не спілкуючись з конкретною людиною – через ЗМІ, через засоби комунікації. Він міг сіяти Слово Боже в світі,  – зауважив Предстоятель. – Якщо людина йшла на якийсь захід і не була обізнана в церковних справах, але знала, що митрополит Никодим там є – то була впевнена, що все правильно”.

Його Блаженство додав, що спочилий архіпастир Харківської єпархії дбав про вершення правди. “Він любив правду Божу і намагався себе підпорядковувати їй”, – підкреслив Блаженніший владика і висловив радість можливості отримати книгу про славне церковне служіння митрополита Никодима.

leto001
Учбовий корпус ХДС

Також у цей день Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив святковий акт з нагоди 20-річчя відродження Харківської духовної семінарії, що відбувся у Палаці студентів Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого. В урочистому заході також взяли участь ректор ХДС митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій, голова Учбового комітету УПЦ єпископ Ірпінський Климент, гості з єпархій та духовних шкіл УПЦ і закордону, представники влади та світських навчальних закладів, громадські діячі.

9 жовтня день пам’яті святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова – Небесного покровителя Харківської духовної семінарії.

Під час урочистого заходу Предстоятель УПЦ звернувся до ректора, професорсько-викладацької корпорації, співробітників та вихованців Харківської духовної школи з вітальним словом.

Просмотров: 1492

Залишити відповідь