Громадськість стала свідком чергових маніпуляцій та обману зі сторони чиновників Мінкульту та нардепів

В Укрінформі відбулася прес-конференція на підтримку законопроекту №4128.

19 жовтня 2016 року Віктор Єленський, Олександр Саган провели прес-конференцію в Укрінформі  щодо законопроекту №4128 “Про внесення змін до Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” (щодо зміни підлеглості релігійних громад). Участь у заході взяв Директор департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш.

Цього дня громадськість стала свідком чергових маніпуляцій та обману зі сторони чиновників Міністерства культури та народних депутатів — авторів законопроекту № 4128.

Перш за все, варто зазначити, що в Україні змінювати підлеглість релігійним організаціям сьогодні не забороняється.

Голова Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов у коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ зазначив: «Вони кажуть: “релігійні громади повинні мати право змінити підлеглість — це фундаментальне право”. Але цього ніхто не заперечує, так як з 1991 року це право передбачено в Законі України «Про свободу совісті та релігійні організації». З їх слів складається враження, що до цього часу жодна релігійна громада не могла змінити своєї підлеглості. Але чому вони не говорять про небезпеку того механізму який пропонується законопроектом?».

Проект закону, який активно лобіюють Єленський та Саган, по суті є узаконенням бандитизму, приклади якого сколихнули українське суспільство та міжнародні правозахисні організації у минулому році.

Всі випадки релігійних конфліктів на Західній Україні — це не проблема зміни конфесійної приналежності, вони зведені до брутального захоплення храмів Української Православної Церкви, за підтримки незаконних воєнізованих формувань.

Варто зазначити, що даний законопроект призначений не для підтримання релігійної свободи, а для узаконення рейдерського захоплення майна релігійних організацій.

«Ми критикуємо не саме право, а спосіб в який пропонується змінити підлеглість. Тому, що він передбачає втручання держави у діяльність релігійних громад та не відповідає Конституції України, Європейській конвенції і практиці Європейського суду», — підкреслив протоієрей Олександр Бахов.

Цинізм цієї прес-конференції полягає в тому, що нардепи намагаються лобіювати матеріальні інтереси однієї організації, на шкоду іншим релігійним організаціям.

Нагадаємо, що під час свого виступу на прес-конференції чиновник Мінкульту Андрій Юраш поставив під сумнів компетенцію членів Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, висловивши обурення тим фактом, що існує альтернативне експертне середовище, яке не підтримує законопроект №4128.

Проте прихильникам даної ініціативи варто усвідомити, що ніякі закони не примусять віруючих людей змінити свої релігійні переконання.

Нагадаємо, віруючі Української Православної Церкви з різних куточків України 5 і 6 жовтня 2016 року збиралися біля стін Верховної Ради, виступаючи проти законопроекту № 4128, який був внесений до порядку денного 6 жовтня на розгляд Українського парламенту.

Фото ukrinform.ua

Просмотров: 901

Залишити відповідь