Депутати вигадали новий спосіб дискримінації українців за релігійною ознакою

Своєю черговою законодавчою ініціативою (законопроект №5309) народні обранці намагаються запровадити в Україні дискримінаційну політику за релігійною ознакою і відновити, скасований після розпаду СРСР, державний контроль за Церквою.

26 жовтня до Верховної Ради України внесено законопроект №5309 «Про внесення змін до Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Верховної Ради.

Не дивлячись на те що, в законопроекті не вказано конкретно, які релігійні організації народні депутати мають на увазі, головна його мета – створити дискримінаційні норми для мільйонів громадян України, які належать до Української Православної Церкви.

Про це у своєму коментарі для Інформаційно-просвітницького відділу розповів голова Синодального юридичного відділу протоієрей Олександр Бахов.

«Це черговий абсурдний законопроект, за допомогою якого намагаються дискримінувати УПЦ і вірян нашої Церкви, — підкреслив юрист. — Депутати постійно забувають, що всі релігійні організації рівні перед законом і такі обмеження є дискримінацією прав і свобод в першу чергу громадян України, які відносяться до релігійної організації, проти якої направлені подібні ініціативи».

У документі вказані обставини, згідно яких центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії буде визначати які з релігійних організацій підпадатимуть під дію закону.

За словами голови юрвідділу УПЦ, наведені обставини є досить абсурдними і депутати намагаються в черговий раз просто видати бажане за дійсне.

«Так державою визнана країна-агресор, але до чого тут УПЦ? Вони рахують, що центр нашої Церкви знаходиться в Москві, але це не так. Наш центр знаходиться в Києві. Згідно Грамоти (Томосу), виданої Патріархом Алексієм у 1990 році, Православна Церква в Україні є самостійною і незалежною у своєму управлінні. Вони хочуть видати бажане за дійсне і позбавити УПЦ самостійності, підпорядкувавши її РПЦ? А що тоді робити з Томосом від 1990 року?», — зазначив протоієрей Олександр Бахов.

Ініціаторами законопроекту виступили депутати Ігор Бриченко, Олександр Бригинець, Іван Крулько, Ярослав Маркевич, Сергій Висоцький та Ігор Лапін.

Просмотров: 1251

Залишити відповідь