У Івано-Франківську мерія намагається відібрати в православних один з двох храмів

Міський голова Івано-Франківська повідомив, що Львівський апеляційний господарський суд задовольнив їхню скаргу щодо розірвання договору оренди з Івано-Франківською єпархією УПЦ.

В місті з населенням понад 250 тисяч чоловік всього два храми, які належать Українській Православній Церкві, один з них міська рада Івано-Франківська вирішила забрати. Мерія намагається відсудити у єпархії Української Православної Церкви приміщення за адресою вул. Чорновола, 6 та 6Б. Православних івано-франківців хочуть позбавити не тільки місця для молитви, а й канцелярії єпархіального управління. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

3 листопада міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків проінформував громадськість про те, що Львівський апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради щодо розірвання договору оренди нежитлових приміщень з Івано-Франківською єпархією УПЦ.

В єпархії підтвердили, що судові справи щодо приміщення єпархії за адресою вул. Чорновола, 6 та 6Б тривають вже більше року.

«Івано-Франківською єпархією була виграна одна справа раніше, яка розглядалася в господарському суді міста. Що стосується рішення Львівського суду, ми ще не отримували жодних документів», — прокоментував заяву мера представник єпархії протоієрей Василь Романюк.

За словами протоієрея Василя, навіть у 90-х роках до віруючих івано-франківців відносилися краще.

«Позбавивши в 90-х роках вірян УПЦ всіх храмів, нам дали можливість молитися у цьому дитячому садочку. Сьогодні в храмі служать чотири священика, десять чоловік кліру, у єпархіальному управлінні — 10 чоловік. Чисельна релігійна громада в ім’я Преображення Господнього молиться у цьому приміщенні вже 25 років — з 1991 року», — підкреслив священик.

Руслан Марцінків аргументує свої дії бажанням повернути місту приміщення і не приховує незадоволення тим фактом, що  «вони (УПЦ -ред) вже мають нову церкву на Довженка».

Варто зазначити, що в місті з населенням понад 250 тисяч чоловік два храми, в яких православні віряни мають змогу помолитися. За 25 років незалежності міська влада Івано-Франківська, грубо порушуючи законодавство, дозволила побудувати лише один невеликий храм на все місто, при тому, що інші конфесії за цей час збудували десятки культових споруд. Приміщення закинутого дитсадка єпархіальне управління УПЦ змушене було перебудувати під храм, адже ніяких нових земельних ділянок у місті йому не надавали.

Окрім того, в єпархії припускають, що можновладців могла просто зацікавити ділянка в центрі міста. «Не виключено, що бажання заволодіти «ласим шматочком» в центрі може стати приводом для того, щоб виставити на вулицю жителів власного міста, які тут моляться 25 років. А що буде з храмом, престолом, хрестом та куполом на будівлі?», — розмірковує прот. Василь.

Представник єпархії запевнив, що православні івано-франківці відстоюватимуть свої законні права. У разі якщо інформація щодо розірвання договору підтвердиться, в єпархії будуть подавати скаргу до Вищого господарського суду в Києві, а також направлять листи в міжнародні правозахисні організації.

Просмотров: 847

Залишити відповідь