В Румунії відбулася презентація видавничих проектів УПЦ та Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні

Планується здійснити переклад на румунську мову роботи про прп. Паїсія Величковського та її видання в Румунії окремою книгою.

Презентація видавничих проектів Української Православної Церкви та Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні (МІАСУ), присвячених 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні, відбулася в найстарішому і найбільшому університеті Румунії — Ясському університеті ім. Олександра Іоана Кузи (м. Ясси, Румунія). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ, з посиланням на прес-службу МІАСУ.

Зокрема, на запрошення Ясського університету перед викладачами і студентами виступив директор Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні Сергій Шумило, який представив свою нову книгу «Преподобний Паїсій Величковський. «Повість про святий собор» і маловідомі листи».

У цій книзі, виданій з благословення Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, досліджуються і вперше публікуються невідомі раніше листи прп. Паїсія Величковського як з Афону, так і з Молдови – до київського митрополита Арсенія (Могилянського) та Кошового отамана Запорізької Січі св. прав. Петра Калнишевського, виявлені в архівах Міжнародним інститутом афонського спадщини в Україні.

Також присутнім була представлена книга Сергія Шумило «Старець Іоанн Вишенський: афонський подвижник і православний письменник-полеміст», на основі матеріалів якої в УПЦ цього року відбулася канонізація подвижника в лику святих. Крім того, відбулася презентація нового випуску наукового альманаху «Афонська спадщина» та інші видання, присвячені 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні.

img_2017

Представлені книги викликали великий інтерес у наукової громадськості Румунії. Зокрема, представники Ясського університету і Ясської митрополії Румунської Православної Церкви звернулися до автора з пропозицією здійснити переклад його роботи про прп. Паїсія Величковського на румунську мову і видати її в Румунії окремою книгою.

Також в ході переговорів директором МІАСУ Сергієм Шумило досягнута домовленість про співпрацю та проведення заходів спільно з Ясським університетом і Ясською митрополією Румунської Православної Церкви. Один з таких спільних заходів — проведення в Яссах міжнародної конференції, присвяченої прп. Паїсію Величковскому і його спадщині — заплановано на наступний рік.

Ясський університет ім. Олександра Іоана Кузи – один з найстаріших і найбільших університетів Румунії, заснований у 1860 р. і є правонаступником Ясського колегіуму (1640 р.), перетвореного в академію в 1714 р.

Презентація українських видавничих проектів, присвячених 1000-літній спадщині Русі й Афона, проходила на запрошення Ясського університету в рамках міжнародного симпозіуму «Традиційна грецька культура в європейському контексті: зв’язки з румунським і слов’янським простором», що відбувся 3-5 листопада 2016 р. в Яссах (Румунія).

Просмотров: 164

Залишити відповідь