Митрополит Антоній у день преп. Нестора Літописця нагадав про відповідальність за долю України

День пам’яті преподобного Нестора Літописця, який Православна Церква відзначає 9 листопада, нагадує всім, чия праця сьогодні пов’язана з інформацією, про відповідальність за долю держави.

Про це сказав керуючий справами Української Православної Церкви, ректор Київських духовних шкіл, митрополит Антоній (Паканич), повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ з посиланням на Центр інформації УПЦ.

«Праці Нестора Літописця були нерозривно пов’язані з вірою. Кожен, хто працює зі словом, має в особі преподобного свого небесного покровителя. Тому всім, для кого розповсюдження інформації є професією, важливо пам’ятати про відповідальність за душі та уми читачів, слухачів і глядачів. Адже словом можна зцілити, надихнути на добрі справи, а можна і погубити. Можна вплинути не лише на життя окремих людей, але і на долю всієї країни», — зазначив керуючий справами УПЦ.

Владика вважає символічним те, що день пам’яті преподобного Нестора збігається з Днем української писемності та мови.

«Кожен з нас пише літопис свого життя своїми словами і вчинками. І від цього багато в чому залежить, що ми залишимо нащадкам. Преподобний Нестор був одним із наших святих предків, трудами і молитвами яких створювалася наша країна з її великою історією і глибокою культурою», — підкреслив митрополит Антоній.

Також митрополит Антоній нагадав про те, що мощі преподобного Нестора Літописця покояться у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври, куди щодня приходить безліч віруючих з проханнями про заступництво і покровительство.

«Цей святий — небесний покровитель наших Київських духовних шкіл — академії і семінарії. 9 листопада у нас особливе свято — Актовий день, коли викладачі і студенти підбивають підсумки навчання і наукової діяльності, розділяючи свою радість з численними гостями. Ми згадуємо усіх святих, чий життєвий шлях був пов’язаний з Київською академією. А їх у нас понад п’ятдесят — вихованців академії різних років, зарахованих до лику святих», — підсумував ректор Київських духовних шкіл.

moshhi-nestora-letopisca

*** Преподобний Нестор Літописець народився в 50-х роках ХІ століття в Києві. Юнаком він прийшов до преподобного Феодосія і став послушником у Печерському монастирі. В обителі він виконував послух літописця. Перу преподобного Нестора належать кілька книг, в тому числі і знаменита «Повість минулих літ», на створення якої він витратив більшу частину свого життя. Багато вчених називають Нестора Літописця першим істориком Русі. Преподобний Нестор написав перші давньоруські житія: «Читання про Бориса і Гліба» і «Житіє Феодосія Печерського».

Головним подвигом життя преподобного стало складання «Повісті минулих літ». У роботі він використовував велику кількість історичних джерел, які осмислив з церковної точки зору. Преподобний Нестор помер близько 1114 року, заповівши печерським ченцям-літописцям продовження своєї праці. Нестор Літописець є покровителем викладачів і учнів, журналістів та вчених. Студенти Київських духовних шкіл звертаються до святого, просячи у нього допомоги і підтримки в справі осягнення богословських наук.

Просмотров: 547

Залишити відповідь